PORODICI devojčice Milice Petrović (11), koja boluje od autizma, potrebna je finansijska pomoć, kako bi početkom 2020. godine ćerku odveli na lečenje u Rusiju. Prva operacija, koja bi trebalo da bude obavljena u državnom institutu GBUZ "MC dinastija" u Samari 22. februara, košta 12.000 evra, dok bi drugi zahvat bio šest meseci kasnije, odnosno u avgustu, i za njega je potrebno izdvojiti još 10.000 evra.

Posle detaljnih pregleda lekari su ustanovili da Milica boluje od autizma, odnosno mentalne retardacije. Kako su doktori istakli, dotok kiseonika u mozak je nedovoljan za normalno funkcionisanje. Ona redovno posećuje logopeda, sa kojim pokušava da popravi komunikaciju i govor. Roditelji, koji imaju samo nju, vodili su je pre nekoliko godina i u Skoplje na lečenje, ali situacija se nije mnogo popravila.

Kako, za "Novosti", priča Miličina majka Vesna Zlatanović, problem kod devojčice primetili su kada je imala oko dve i po godine.


PROČITAJTE JOŠ: Marija (16) sanja otvorenih očiju: Učila je uz svetlost sveća, a sada joj prave i kuću

- Kada smo primetili da nam ćerka boluje, morali smo da se iz Niša preselimo u Beograd na dalje lečenje, jer su ovde uslovi mnogo bolji. Do sada smo iz svojih sredstava plaćali Miličino lečenje, i ovo je prvi put da se obraćamo za pomoć. Mi u Samaru moramo da stignemo tri nedelje pre operacije, zakazane za 22. februar. Novac nam je potreban i za troškove puta i boravka u Rusiji, ali i 12.000 evra za prvu operaciju - očajnim glasom kaže Vesna.

Milica ide u Osnovnu školu "Skadarlija", gde joj se maksimalno izlazi u susret i pomaže.

- Želela bih da se posebno zahvalim učiteljici Tamari Gligorijević, koja se stvarno zauzela za moju ćerku. Takođe, i učenicima, njenim drugarima, koji su svakog dana uz nju. To nam je veliko olakšanje, bar jedan problem manje u ovoj teškoj borbi - govori majka bolesne devojčice.


ŽIRO RAČUNI ZA UPLATU

KO želi da pomogne Milici da ode u Rusiju na operaciju i lečenje od autizma, novac može da uplati na dinarski račun u AIK banci, na broj 105-0000002304565-09, kao i na devizni račun u istoj banci, putem broja 105058454129294430.