Marija (16) sanja otvorenih očiju: Učila je uz svetlost sveća, a sada joj prave i kuću

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 10. 2019. u 11:30

Марија (16) сања отворених очију: Учила је уз светлост свећа, а сада јој праве и кућу

Divna Čanaćević, Emilija Živanović i Marija Radisavljević kraj temelja nove kuće Foto Z. Gligorijević

"Novosti" se uključile u akciju pomoći devojci iz Paraćina. Stalno gleda kroz prozor da se uveri da kuća nije san

U DVORIŠTU Marije Radisavljević, iz Donjeg Vidova, kod Paraćina, već danima bruje kamioni i građevinske mašine, jer majstori izlivaju temelj za novu kuću ove šesnaestogodišnje devojke. Čim ustane, Marija proviri kroz prozor stare kuće da se, kako kaže, uveri da novi krov nad glavom nije samo njen puki san.

- Ne umem da opišem kako se osećam. Moj život se promenio preko noći. Kada su mi predstavnici udruženja "Paraćin - mali grad veliko srce" i "Ognjište" iz Pančeva rekli da su pokrenuli akciju da bi mi sagradili kuću, nisam verovala. Pitala sam se zašto bi neko činio nešto od čega nema koristi - iskrena je Marija, koja se školuje za farmaceutskog tehničara.

Ova vredna devojka, koja je u kući, pravljenoj polovinom prošlog veka, živela sa ocem Slavišom i bakom Veroslavom, poslednje dve godine učila je uz plamen sveće. Od rođenja živi bez vode. Iako je, praktično, još dete, bila je svesna loše materijalne situacije, pa je sa ocem svakodnevno odlazila da nadniči. Snagom volje, kaže, uspevala je da svaki slobodni trenutak iskoristi da radi na tuđoj njivi ne bi li zaradila koji dinar.

- Mnogo sam se mučila bez struje. Pogotovu što pohađam srednju školu, pa mi je potrebno da radim na računaru. Snalazila sam se kako sam znala i umela. Išla sam kod drugarice i komšinice - dodaje Marija.

Udruženje "Paraćin - mali grad veliko srce" pokazalo je da ima ogromno, a ne veliko srce. Pomoglo je da Marija dobije struju i vodu, kupili su joj kompjuter, a biće i jedino udruženje u okolini koje će nekome da sagradi kuću. Zastupnik udruženja Emilija Živanović kaže da je pomoć za Mariju zatražila komšinica Živka. Najpre su mislili da joj samo obezbede struju i uvedu vodu, ali kada su videli da je njena kuća sklona padu, rešili su da joj sagrade novu.

Svakodnevno radi nekoliko majstora

Pročitajte još: Marija danju nadniči, pa uz sveću uči da bude lekar

- Sakupili smo novac, priključak za struju platili 100.000 dinara, a za vodu hiljadu evra. Akciju gradnje kuće pokrenuli smo sa Udruženjem "Ognjište" iz Pančeva, koje je sakupilo određenu sumu novca, firma "Nips" iz Paraćina obezbedila je celokupan građevinski materijal, firma "Gagi-voda" iz Beograda uradiće kupatilo i kuhinju, firma "Lukić" donirala je PVC stolariju za celu kuću, a popovačka cementara materijal u vrednosti od 1.500 evra - kaže Ema.

Firme doniraju građevinski materijal

RAČUN ZA POMOĆ

FONDACIJA humanosti "Novosti" rešila je da se uključi u akciju za gradnju Marijine kuće. Ona apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu uplatama na žiro-račun fondacije 205-5621-06 ili paraćinskog udruženja 205-0000000265615-98 kod Komercijalne banke. Novac je potreban zbog neplaniranih troškova. Građevinski materijal koji nema firma "Nips" mora da se dokupljuje, dnevnice za četiri-pet majstora su od 20 do 50 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije