Kako je oslobađan Beograd iz minuta u minut: Juriš tenkova i pešadije, Nemci beže preko reke (FOTO/VIDEO)

Novosti Online

20. 10. 2019. u 13:32

Како је ослобађан Београд из минута у минут: Јуриш тенкова и пешадије, Немци беже преко реке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto SUBNOR

Kako bi internet portali propratili juriš partizana i crvenoarmejaca na nemačke položaje u srpskoj prestonici
DRUGI svetski rat traje već više od pet godina. Ovog oktobra 1944. godine poraz nacista je izvestan, ali konačan cilj antihitlerovske koalicije — potpuni slom nacizma na vojnom i političkom planu — još nije sasvim dostižan.

Partizani i sovjetska Crvena armija oslobodili su veći deo Srbije, a krajnji cilj bio je da oslobode jugoslovensku i srpsku prestonicu Beograd.

Beogradska operacija počela je u zoru 14. oktobra iz više pravaca, a posle petodnevnih borbi neprijatelj je potisnut ka Savi. Posebno žestoke borbe vodile su se za zgradu u kojoj se nalazilo Ministarstvo saobraćaja, Glavnu železničku stanicu i Poštu br. 2, hotel „Moskvu“, Gradsku opštinu i Radionicu vojne odeće (današnji „Beko“). Prethodne noći osvojena je palata „Albanija“, a borac Miladin Petrović istakao je na zgradi trobojku sa petokrakom.

Neprijatelj u svojim rukama drži još samo Kalemegdan, Terazije, uži rejon Savskog mosta i Čukaricu, užurbano prebacujući svoje trupe na levu obalu Save…

Kako su izgledale žestoke borbe, iz minuta u minut možete pratiti na Sputnjiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Раде

20.10.2019. 17:14

Што се не сними филм 2,3,.. Колико треба... Други праве од буве слона а ми не прикажемо ништа...

Komunistička propaganda

20.10.2019. 19:12

Svi dobro znaju da su Beograd oslobodili čuveni antifašisti četnici, koji su spasavali naše najbolje prijatelje, američke pilote. Draža je lično postavio kokardu na Kalemegdan, a onda su svi spontano, zajedno sa američkim pilotima zapevali čuvenu antiratnu baladu "Ubićemo, zaklaćemo, ko sa nama neće".