Egipat: Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga (FOTO)

Tanjug

19. 10. 2019. u 23:33

Египат: Откривени детаљи о 30 древних саркофага (ФОТО)

Foto EPA

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor
Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor.


Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je novinarima da su kovčezi s natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali reke Nil, u blizini Luksora.


On je naveo da su sarkofazi bili namenjeni muškarcima, ženama i deci iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan sveštenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani, prenosi Klidž.ba.


Kovčezi su bili poređani u dva reda, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.


Egipat želi da privuče pažnju javnosti svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon promene vlasti 2011. godine.


Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.Pročitajte još: Egipatski arheolozi iskopali 20 oslikanih sarkofaga


Tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. U Dolini kraljeva pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Eknatona i Tutankamona.


Prošle sedmice ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorovoj zapadnoj dolini.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije