Vek i po od izgradnje velelepnog Hrama Svetog Spiridona: Svedok srpske vere i opstajanja (FOTO)

M. MARKOVIĆ

19. 10. 2019. u 08:37

Век и по од изградње велелепног Храма Светог Спиридона: Сведок српске вере и опстајања (ФОТО)

Foto I. Marinković

Nijednog dana, nijednog sata, dok su dveri otvorene, nije prazan

VELELEPAN je, po svemu, Hram Svetog Spirodona u Trstu. Ponajviše po tome što nijednog dana, nijednog sata, dok su dveri otvorene, nije prazan.

- Stalno dolazi naš narod, ne samo sa severa Italije. Dolaze i ekskurzije iz otadžbine. Vernici svih pravoslavnih naroda, poštovaoci naše crkvene arhitekture i umetnosti, mnogi zadivljeni lepotom hrama - govori nam sveštenik Dušan Đukanović.

U subotu, 19. oktobra će u ovom hramu biti obeležen vek i po od izgradnje nove crkve na starim, viševekovnim temeljima srpske vere i trajanja u ovom delu Evrope. Svečanost će početi svetom arhijerejskom liturgijom, a potom će biti nastavljena saborovanjem Srba u rasejanju. Okupiće se potomci nekadašnjih zadužbinara koji su podizali ovaj hram, naslednici potonjih generacija koje je migracioni talas, posle Drugog rata, zaustavio na tršćanskoj rivi. Među njima će biti generacije ovovremenih, sa ožiljcima poslednjeg sukoba u Jugoslaviji, koja je bacila sidro i smirila brod u luci boljeg života.

Pročitajte još - Hram Svetog Spiridona svedoči o multikulturalnom Trstu (FOTO)

- Za nas je ovo veliki dan - kaže sveštenik Đukanović. - Osveštaćemo crkvu, biće s nama i naše vladike, a posebna radost su naša deca koja uče srpski u Trstu i koje ima oko dve stotine. Zahvalni smo što nas ima na desetine hiljada i što će nas u ovoj svečanosti pratiti i naši prijatelji, zvaničnici grada Trsta, kao i pripadnici drugih pravoslavnih naroda koji ovde dolaze po pričest, krštavaju se i venčavaju pod kupolama hrama.

Beležimo trenutke dok u crkvi tajnu krštenja prima malena Ilinka, moldavskih korena. A sve to prate đaci Ekonomske škole iz Sopota. Sveti Spiridon je nezaobilazna adresa i za maturante Zemunske gimnazije. Šapuću deca, mile ispod kupole. Lepa slika: drevna svetinja iz prošlosti i ova mladost.

Sveštenik Dušan Đukanović sa vernicima

IZLOŽBA ARHIVA SRBIJE

POVODOM 150 godina srpskog hrama u gradu na severu Italije, ovde je u petak otvorena izložba Arhiva Srbije pod nazivom "Crkva Svetog Spiridona u Trstu". Mnogobrojne fotografije, planovi, skice stare i nove crkve, dokumenti... Autori izložbe Jelica Reljić i Miroslav Perišić upotpunili su mozaik srpskog bitisanja, ali i velikog doprinosa u razvoju kulture ovog dela Evrope. Posebnu tematsku celinu na izložbi čine dokumenti o srpskim porodicama, dobrotvorima crkve i srpske zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije