Fondacija humanosti darivala štićenice doma u Izvoru: Pomoć manastiru u pravom trenutku

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 10. 2019. u 09:30

Фондација хуманости даривала штићенице дома у Извору: Помоћ манастиру у правом тренутку

Štićenice se obradovale poklonima Foto Z. Gligorijević

Obezbeđena garderoba i pelene za odrasle, za koje se svakog meseca izdvaja oko 230.000 dinara

Vidi ko nam je došao! Divna, volim te! - uzviknula je Tijana Radosavljević, jedna od 87 štićenica Doma pri manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina, i pritrčala direktorki Fondacije humanosti Kompanije "Novosti" Divni Čanaćević. Potom su joj prišle i druge štićenice i počele da je grle i ljube. Kao i uvek, obradovale su se poklonima, koje su već nekoliko trenutaka kasnije uredno složile u magacin.


PROČITAJTE JOŠ - Bili ste moja hrana u tuđini


- Fondacija humanosti "Novosti" već 12 godina za Vaskrs i Božić redovne obraduje štićenice poklonima koje daruju ljudi dobre volje. Kada smo čuli da im je neophodna pomoć, odmah smo rešili da organizujemo vanrednu akciju. Obezbedili smo pelene za odrasle, jer nam je mati Glikerija objasnila da im je samo za tu namenu mesečno potrebno 230.000 dinara, a doneli smo i sredstva za higijenu, garderobu, obuću - kaže Čanaćevićeva.

Ona dodaje da će Fondacija humanosti kad god bude u mogućnosti pomagati ovom domu, kako štićenicama i monahinjama koje o njima brinu 24 sata ne bi ništa nedostajalo.

Daleke 1946. godine Komesarijat za izbeglice u manastirski konak smestio je tridesetoro izbegličke dece. Od kraja Drugog svetskog rata sestrinstvo je počelo da se stara o osobama sa smetnjama u razvoju i tu praksu je zadržalo do danas. Nova zgrada doma sagrađena je 1966. godine. Pored monahinja, o štićenicama svakodnevno brinu doktorka i tri medicinske sestre. Bog i Sveta Petka su njihova snaga i nada, a uz molitvu prevazilaze sve teškoće.

- Hoćete li da dođete i sutra? Dođite. Sve vas volimo - bile su reči kojima su nas do kapije ispratile osobe s teškim fizičkim i psihičkim oštećenjima.One ne znaju da mrze, niti umeju da nanose bol. Ne znaju ni koliko su stare, a često ni odakle dolaze. Iako su ih gotovo svi zaboravili, one ne zaboravljaju drage osobe i uvek ih dočekaju i isprate sa iskrenim osmesima i toplim zagraljajima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije