OVO JE NAJMONSTRUOZNIJI UBICA U SFRJ: Žrtve davio pa od uzbuđenja gubio svest, tela palio u peći

Novosti online

17. 10. 2019. u 19:40

ОВО ЈЕ НАЈМОНСТРУОЗНИЈИ УБИЦА У СФРЈ: Жртве давио па од узбуђења губио свест, тела палио у пећи

Foto: YouTube Printscreen

Novine su pisale da je ovaj vozač viljuškara spalio šest žena
Po načinu na koji je likvidirao svoje ljubavnice i poznanice, Metod Trobec je sigurno najzloglasniji jugoslavenski ubica.


Novine su pisale da je ovaj slovenački vozač viljuškara spalio šest žena. Nazivale su ga monstrumom, demonom, seksualnim manijakom, čovekom-zveri.


Ko je zapravo Metod Trobec?


Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Poslužićemo se zato Frojdom koji je rekao:"Detinjstvo je otac čoveka!"


Rođen je 6. juna 1948. godine u Planini pri Horjulu, kao vanbračni blizanac iz treće, neželjene, trudnoće svoje majke, udovice Marije Trobec. Otac mu je bio stariji i oženjen čovek, Andrej Malovrh iz sela Rovta. Bojeći se seoskih ogovaranja i sramote, jer je već imala dvoje vanbračne dece, Marija je nameravala da sakrije od sveta Metoda i njegovu sestru Cirilu, piše "Express.hr".

PROČITAJTE JOŠ: Šta pretvara čoveka u serijskog ubicu


Njihov otac to nije dopustio. Deca su rasla u jednoj nesređenoj porodici. Metod je kao dečačić kasnio u razvoju za svojom sestrom. Progovorio je tek u četvrtoj, a prohodao u petoj godini. Školu je završio u Lučanima kao loš učenik. Učiteljica je tvrdila da kod kuće ništa nije učio i da ga je majka loše odgajala. Bio je zatvoren, sebičan, ćudljiv, usamljen, bez prijatelja, previše vezan baš za majku. Ona ga je volela jer joj je pomagao u njivi i u šumi.


On bi ponekad ubijao zalutale pse i bolesne mačke, mada njegov polubrat Rajko tvrdi da se Metod užasavao klanja stoke i krvi. Seljaci iz Rovta pamte da su Trobecovi živeli skromno. Kada je Metod napunio četrnaestu, jedan komšija ga je okrivio za paljenje suve trave. Dečak je zbog toga priveden u policiju, što ga je teško pogodilo. Četiri godine kasnije, međutim, Metod Trobec je u Medvodama "pozajmio" moped. Tako je sa osamnaest godina i zvanično došao u sukob sa zakonom i bio kažnjen uslovno na trideset dana zatvora.


Godine 1968. Metod je već momak od dvadeset godina, kratkih jakih nogu, širokih leđa, stamenog vrata, guste crne kose, jednom rečju, lep regrut. Vojni rok je služio u Kraljevu i Leskovcu "bez problema". Po povratku iz JNA, živeo je šest meseci kod majke, a onda se zaposlio na ljubljanskoj železničkoj stanici i otišao od kuće. Nezadovoljan malom platom, Trobec je početkom sedamdesetih krenuo u svet.


Pune četiri godine radio je u štutgartskoj fabrici automobila Porše. Tu, u SR Nemačkoj, naučio je auto-limarski zanat, ali i sazreo kao muškarac. Neko vreme se zabavljao sa jednom ženom, pet godina starijom od sebe. Zanimale su ga, izgleda, samo starije i iskusne žene. I kada je povremeno dolazio na godišnji odmor u Ljubljanu, Trobec se "družio" sa ženom koja je mogla da mu bude majka.


Kada se 1974. vratio u domovinu, Metod Trobec se i oženio ovom 22 godine starijom ženom. Neko vreme živeli su zajedno u novoj kući Marije Trobec, na brdu usred Dolenja Vas. Majka ga je tada često grdila što živi sa ženom koja ima dvoje odrasle dece. Metod je majčine prekore ćutke prihvatao. S druge strane, bio je grub prema svojoj supruzi.


Više puta ju je tukao, a jednom ju je sa stolice bacio na pod pred majčinim očima. Pored grubosti, Metod je u to vreme sve češće pokazivao sklonost i prema tuđim stvarima. U jednom pozorištu ukrao je luster. Na ljubljanskoj autobuskoj stanici varao je i pljačkao starije žene. Pokušao je da na prevaru prisvoji iznajmljeni automobil iz SR Nemačke, ali ga je policija otkrila. Zbog toga je bio i osuđen na trinaest meseci zatvora. Tada mu je, po svemu sudeći, "pukao film".


PROČITAJTE JOŠ: Jabukovački ubica koristio internet da napravi prigušivače


Još dok je bio u pritvoru, Trobec je počeo da pokazuje znake psihičke nestabilnosti. Vršio je veliku i malu nuždu u krevetu. Lekari su utvrdili da pati od Ganserovog, tj. zatvoreničkog sindroma.


Metod Trobec ubio je u Sloveniji pet žena. Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način.


"Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva!" , opisao je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i poslednje žrtve Zorke Nikolić.


Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u peći koju je imao u kući.


Zloglasni serijski ubica uhapšen je sasvim slučajno 1979. godine, kad je policija pretresla njegovu kuću nakon što je bezuspešno pokušao da opljačka nemačkog turistu koji je zapamtio broj tablica njegovog automobila.


On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je posle revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je izvršio samoubistvo 2006. u zatvoru.

(Express.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Radnik

12.11.2019. 14:45

@Ролекс. - Da, uhvaćen i zatvoren. Danas, u demokratiji, dobio bi nanogicu.

nikola vlahović

18.10.2019. 14:55

U Sloveniji je bio grafit: "Treba je babe kurit pač, živeo Trobec naš kurjač".