Bivši Nasin naučnik tvrdi da je 70-ih otkriven život na Marsu

Novosti Online

17. 10. 2019. u 23:46

Бивши Насин научник тврди да је 70-их откривен живот на Марсу

AP Photo

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka - što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno
Gilbert Levin, glavni istraživač u Nasinom eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde „Viking“ 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu „Sajentifik Amerikanu“ (Scientific American) tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Crvenoj planeti.


Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju. „Čini se da smo odgovorili na to pitanje“, navodi Levin u članku.


U okviru eksperimenta, „Viking“ je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.


Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka - što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.


Baš to se i desilo, tvrdi Levin.


Pročitajte još: Vozilo NASA otkrilo na Marsu organske molekule (VIDEO)


Međutim, drugi eksperimenti nisu uspeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umesto kao prisustvo vanzemaljskog života.


„Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života“, ističe Levin.


Izvor: rts.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran

18.10.2019. 09:25

Bace ti kosku ko pravom keru sad mogu njihovi potparoli da daju izjave u nedogled i naravno povecaju budžet...