Srpski zet, veliki ktitor: Grudi Italijana krasi Orden vladike Nikolaja

Vladimir MITRIĆ

16. 10. 2019. u 16:30

Српски зет, велики ктитор: Груди Италијана краси Орден владике Николаја

Tiberi sa suprugom Natašom

Tiberi Markači, Italijan, postao jedan od najvećih ktitora lozničke crkve svetog Prokopija

Italijan Tiberi Markači, građevinski inženjer, čija je firma kompletno izgradila fabriku čarapa "Vali" u Loznici, u kojoj radi oko 1.000 radnika, postao je jedan od najvećih ktitora crkve u Loznici.

Tiberi se zaljubio u Lozničanku Natašu Rakić, oženio se njome i dobio dve kćerke na koje je ponosan, i to petogodišnju Lorenu i šesnaestomesečnu Teodoru.

Mada spada u mlade ljude, vlasnike firmi koji rade, kako se to popularno kaže, od jutra do sutra, Tiberi je osetio i lepotu kraja u koji je došao poslom, a, eto, ispostavilo se i da osnuje porodicu. Rođeni je Rimljanin. Sa porodicom živi na relaciji Rim - Beograd - Loznica i obrnuto. Sve stižu Nataša i Tiberi, kome je Bog podario i finu odmerenost u odnosu sa ljudima, onu meru između savršene pristojnosti i dovoljne mere srdačnosti.

I Natašini roditelji u Loznici i Tiberijevi u Rimu, ponose se kako funkcioniše ova mlada porodica. Stabilna, radna, humana, ali i vesela i skoro uvek dobro raspoložena. U crkvi, u Lozničkom Polju, koja je posvećena Svetom Prokopiju i podignuta na legendarnom polju Tičaru, gde su branjene i Loznica i Srbija i Evropa od Osmanlija, znaju da je danas teško da se zaradi dinar.

- Tiberi jeste uspešan mlad gazda, građevinac, ali nije mu lako da se izbori u tržišnoj utakmici, pa utoliko više cenimo, poštujemo i volimo i njega i njegovu porodicu, koja je jedan od najvećih ktitora ove bogomolje - kaže protojerej stavrofor, starešina lozničke crkve. - Naš dobrotvor je sjajan čovek, koji samo dođe i kaže da na to i to računamo. Obećanje ekspresno pretvara u stvarnost. Poslovan, šarmantan, zanimljiv i human čovek, koga prati u svetu Nataša, naše gore list, žena za "desetku", kakva i dolikuje Tiberiju.

Grudi ovog Italijana, inače katolika, krasi Orden vladike Nikolaja Velimirovića, kojim ga je odlikovao episkop šabački Lavrentije za dobra koja čini ne samo crkvi, već i srpskom narodu u Srbiji kao čovek i privrednik. Mnoga svoja dobra dela ne želi da spominje. Kaže da mu je poznata ona naša izreka - "odande si odakle ti je žena".


PROČITAJTE JOŠ - Samohrana majka dvoje mališana hrabro korača kroz život: Sa alatom za zavarivanje i diplomom u džepu želi da im obezbedi sve što druga deca imaju

Smeje se na te reči i dodaje:

- Pa tako nekako i dođe. Volim svoju zemlju, svoj kraj, svoj narod, pa ima ljubavi i za druge dobre ljude, a naročite Srbe, čiji sam postao ne samo zet, već i član porodice, familije, roda... Sve mi je to divno i sve mi prija. Ponosno nosim Orden vladike Nikolaja, dobro znam koliko je to značajna ličnost, ne samo za Srbe.

Tiberi dobro zna istoriju svog naroda, svoje države, svetsku istoriju, istoriju religije i dodaje:

- Vaš, a sada i moj Vuk Karadžić, govorio je da je rod mio bilo koje vere bio, ako bratski čini i postupa. To je divno rečeno. Lep je osećaj kad mogu nekome da pomognem, kao što je slučaj sa našom bogomoljom u Lozničkom Polju. Humanost je najlepši osećaj u ljudskoj duši, tako sam vaspitan, tako i živim. Volim ovdašnje ljude i osećam njihovu širokogrudost i ljubav. I, zašto onda da ne pomognem, a hoću, želim i mogu, zajedno sa svojom divnom i milom porodicom.

Tiberija je episkop šabački Lavrentije predložio za Orden kralja Milutina, koji se dodeljuje velikim zadužbinarima, a dodeljuje ga Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Vladika kaže da ga je ovaj vrli čovek zaslužio "jer svim srcem voli naš narod i našu crkvu i raduje se sa nama, najiskrenije, svakoj duhovnoj radosti i svakom napretku".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)