Kako je Mićko osvojio Rusiju preko krovova

Branko VLAHOVIĆ

16. 10. 2019. u 13:27

Radmilo Jevtović obnavljao Politehnički muzej u Moskvi

Како је Мићко освојио Русију преко кровова

Radmilo Jevtović

OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

RUKOVODSTVO ruske prestonice je na Danu Moskve sa velikim zadovoljstvom pokazalo građanima obnovljenu i rekonstruisanu zgradu jednog od najstarijih naučno-tehničkih muzeja u svetu. Iako će unutrašnje uređenje biti završeno tek iduće godine, već sada se vidi da je to jedna od najlepših starih zgrada ne samo u Moskvi, već i u celoj Rusiji. Reč je o zgradi na Lubjanskoj plošćadi (trgu) koja je počela da se gradi u vreme carevine i zidana je tri decenije.

Politehnički muzej u Moskvi je poznat ne samo po tome što čuva više od 190.000 predmeta, već i po tome što su u njegovoj velikoj dvorani govorili najviši sovjetski i ruski rukovodioci, počevši od Lenjina. Dvoranu su punili i Aleksandar Blok, Vladimir Majakovski, a svoje pesme čitali su u vreme SSSR veoma popularni Jevgenij Jeftušenko, Robert Roždestvenski, Andrej Voznesenski, Bulat Okudžava...

Rekonstrukcija muzeja je počela 2013. godine, radile su mnoge kompanije, a vrlo komplikovanu ogromnu krovnu konstrukciju napravila je poznata srpska kompanija "Mićko", čiji je vlasnik Radmilo Jevtović (59). Na tom poslu, sa Jevtovićevom firmom odlično je sarađivao Veselin Savićević, naš arhitekta sa velikim uspešnim stažom. A da su Srbi dobro obavili posao, dokaz je i to što se već sada govori da će im poveriti rekonstrukciju čuvene Tretjakovske galerije u Moskvi.

Srpski građevinar Radmilo Jevtović, čovek je za koga se može reći da je osvojio Moskvu preko krovova. Došao je u Moskvu iz rodnog Kosjerića sa jednom torbom alata i radio kao krovopokrivač na zgradama koje su pravili ili rekonstruisali naši građevinari. Brzo je stekao ugled sposobnog i poštenog majstora, pa je rešio da osnuje svoju kompaniju. Nije skrivao svoje sirotinjsko poreklo i nije izmišljao priče o doktoratima, ali je svojim upornim radom postao uspešan i cenjen.

Čestitost, pedantnost i poštovanje rokova su bili glavni aduti Radmila Jevtovića Mićka, zbog kojih su mu ruski investitori davali sve više poslova. Pre Politehničkog muzeja Jevtovićeva kompanija je obnavljala Muzej Maksima Gorkog i mnoge druge objekte kulture. Mićko se dokazivao četvrt veka na gradilištima širom Rusije, a kada se zna koliko je u toj zemlji velika konkurencija, onda je jasno da je Jevtović sa svojim timom morao da prođe najstrože "kvalifikacije". Na pokrivanju Politehničkog muzeja "Mićko" je imao više od 500 radnika.

DOBROTVOR JEVTOVIĆ je i veliki dobrotvor. On je u mestu Beli Jar, pokraj Surguta, gde je car Nikolaj prvi put kročio u taj deo Sibira, napravio prelepi hram. Sve građevinske radove firma "Mićko" obavila je besplatno. Za to su Jevtovića nagradili ordenom. Napravio je Mićko besplatno i crkvu na Crnom moru, u Tuapseu.

- Bio je to komplikovan posao. Analiziralo se šta se može sanirati, a šta praviti novo. Uživao sam gledajući kako su Nemci pre 200 godina napravili krovnu, ali i ostalu konstrukciju zgrade. Mukotrpnim radom uspeli smo sve da obavimo - kaže Jevtović. - O kakvim je površinama reč, najbolje govori podatak da su za krov potrošili 78 tona "raik" cinka, koji je skuplji od bakra. Nemci na njega daju garanciju od 50 godina.

Kompanija "Mićko" bila je 2004. najveći kupac bakra za pokrivanje krovova u istočnoj Evropi. Dobio je specijalnu nagradu od proizvođača iz Diseldorfa KMN, ne samo što je kupovao najviše rolovanog lima, već i zbog kvalitetno izvedenih radova.

U širem centru Moskve Jevtović je rekonstruisao i pokrivao mnoge stare zgrada. Na čuvenoj Ordinki radio je na skoro svakoj drugoj zgradi. Odličan utisak je ostavio radeći i na hotelu "Moskva" u blizini Kremlja.

Da je dobro urađeni posao najbolja reklama dokaz je i to što su nedavno, po preporuci Nemaca, kod Jeftovića došli investitori iz Sočija. U sibirskom Surgutu Jevtović je napravio orgoman dvorac kulture sa modernom pokretnom bešumnom scenom. I kad su nedavno kod Nemaca hteli da naruče takvu scenu, Rusima su rekli da bi bilo dobro da angažuju kompaniju "Mićko", jer je ona bez ijedne zamerke montirala i postavila upravo takvu scenu u hladnom Surgutu. Danas je dvorac kulture u Surgutu vredan 250 miliona dolara ponos tog kraja.

Jedan je od retkih Srba koji je u Rusiji napravio ne samo svoju modernu poslovnu zgradu, nego i samački hotel, zatim pogone za obradu lima, drveta i kamena, kao i moderno skladište. Investitorima koji ga posećuju odmah je jasno da je on rešio da u Rusiji ostane dugo, pa mu zato veruju i stalno nude nove poslove.

Politehnički muzej u Moskvi koji je obnavljala kompanija "Mićko"

- Nažalost, mnogi susreti Srba sa Rusima završe na lepim rečima i zdravicama. Da se moramo bolje organizovati uverio sam se kad sam kupovao stolice za dom kulture u Surgutu. Trebalo mi je 6.000 komada. Otišao sam u Italiju i oni su mi ponudili cenu od 33 evra za stolicu, dok su naši proizvođači rekli da ne mogu ispod 37 evra. To pokazuje da nismo dobro organizovani. Imamo sa Rusima povoljni carinski režim i moramo biti povoljniji od proizvođača sa zapada koji nemaju te povlastice - kaže Jevtović.

INVESTIRA U SRBIJU

NOVAC zarađen u Rusiji Mićko je investirao u Srbiju.

- Želja mi je da mi deca i unuci rade i žive u Srbiji, da ne budu gastarbajteri. Sinu sam pomogao da ima transportnu kompaniju, ćerka ima salon automobila i servis, žena vodi pekaru i pravi lisnato testo - priča Mićko. - Ako bog da, širićemo biznis.


ŽIVOT U AVIONU

ZBOG poslovnih obaveza, veliki deo života Jevtović provodi u avionu. NJegove sekretarice su izračunale da je 2015. leteo čak 900 sati.

- Osećam se fizički dobro i mogu da putujem. Bez toga se ne mogu zaključivati novi poslovi. Osim po Rusiji, često putujem kod partnera u Italiju, Nemačku, Francusku...Kad god imam slobodnog vremena rado dođem u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije