B. J. je jedan od 10 osuđenika beogradskog Okružnog zatvora , poznatijeg kao CZ, koji se trenutno nalazi na obuci za frizera. Kada izađe na slobodu, za dva i po meseca, u rukama će imati i sertifikat i zanat. Planira da radi u sestrinom kozmetičkom salonu kao frizer.

- Sestra želi da proširi posao, a ja da pametno iskoristim vreme u zavodu i naučim nešto - kaže B. J. - Kurs je besplatan, a posao frizera tražen. Apliciraću kod nemačke nevladine organizacije "Help" za opremu. Teorijsku obuku smo već prošli, sad treba da naučim da bolje baratam makazama i mašinicom. Malo iskustva već imam. Šišao sam drugove u vojsci i ovde.


PROČITAJTE JOŠ - Osuđenici čuvaju i dresiraju pse

B. J. je, inače, završio srednju trgovačku školu, a radio je kao vozač kamiona. Zahvalan je CZ i nemačkoj organizaciji jer su mu, kako kaže, dali šansu za bolju budućnost.

Zamenik upravnika Okružnog zatvora Saša Stojković objašnjava da nemački "Help" pruža finansijsku pomoć u organizovanju obuka za osuđenike i za nabavku opreme u vrednosti do 2.500 evra za pokretanje privatnog biznisa po odsluženju kazne, kao i u organizovanju kurseva za zaposlene.

- Aktuelni su programi obuke za frizere, pekare i osnove informatike - kaže Stojković. - Bila je velika zainteresovanost, a u ovom trenutku imamo 10 polaznika za kurs za frizera, 10 za pekara i 20 za rad na računaru. Kurs za pekare proći će osuđenici angažovani u našoj pekari, koja svakodnevno proizvodi 1.700-1.800 vekni hleba, pite sa sirom, kifle...

PRAVE SVE: OD PROZORA DO POSTELjINE U požarevačkoj "Zabeli" prave se metalni kreveti, kasete, ormani, rešetke, kapije, parkovski mobilijar, oprema za dečja igrališta... Za druge zavode rade i trpezarijske stolove i stolice, kancelarijski, ali i školski nameštaj i montažne vikend-kućice. U KPZ u Nišu prave krevete, ormane, košnice, baštenske garniture od ratana... U tekstilnom pogonu šiju mantile, radne bluze, medicinske i uniforme za sudsku stražu. U KPZ za maloletnike u Valjevu prave aluminijumsku i PVC stolariju za druge zavode, a žene u KPZ u Požarevcu šiju posteljine, peškire i radna odela za druge zatvore, ali i tekstilnu robu za tržište. U KPZ u Beogradu šiju školske rančeve, putne torbe, futrole za lovačke puške i ribolovački pribor...

Za zaposlene se organizuje kurs engleskog jezika, prve pomoći i protivpožarne zaštite. Sve obuke "Help" finansira sa 50 odsto, a CZ je dobio i opremu za pranje vozila i podova, veš-mašine za osuđenike, pakerice u pekari... Obuke organizuju narodni univerziteti u Nišu i Novom Sadu. Obučeni osuđenici po završetku dobijaju sertifikate na kojima ne piše da su stečeni tokom izdržavanja kazne, da bi se izbegla moguća stigmatizacija. Svi ovi programi trebalo bi da pomognu u lakšoj reintegraciji osuđenih u društvo, kada se nađu na slobodi.

- Imamo saradnju i sa Školom za obrazovanje odraslih iz Obrenovca, a pojedine kurseve realizuje i naša služba za tretman. Recimo, program za veštinu komunikacije, podrške zavisnicima i program socijalno-prihvatljivog ponašanja. Svi su na dobrovoljnoj osnovi, a oni koji napreduju dobijaju, u skladu sa zakonom, određene pogodnosti - kaže Stojković.

Osuđenici iz CZ važe za dobre radnike, pa ih angažuju različite institucije. U bolnici "Dragiša Mišović", na primer, rade na održavanju kruga i fizičke poslove, a u Gradskoj bolnici na Zvezdari krečenje, gletovanje, fizičke poslove...

- Među mnogobrojnim programima tretmana, značajno mesto zauzimaju školovanje, stručno osposobljavanje i rad osuđenih - kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. - Ni u jednoj diplomi ni sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od zavoda. Obuka se organizuje za deficitarna zanimanja, kako bi što lakše našli posao po isteku kazne.


PROČITAJTE JOŠ - Zatvorenici napravili "revoluciju" za tržište

Tako se organizuju obuke za varioce, bravare, stolare, za rad u sitoštampi, za keramičare, fasadere, zidare, kuvare, pekare, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tapetare, krojače, hidroizolatere, štampare na tekstilu, limare, armirače, programere, obuke za rad na CNC mašinama, za rad u plastenicima, na glodačkim i metalostrugarskim mašinama...

Saša Stojković zamenik upravnika

- U KPZ u Sremskoj Mitrovici se sprovodi resocijalizacija osuđenika pomoću pasa, što im omogućava da kasnije rade u azilima za pse ili zoološkim vrtovima - kažu u Upravi. - U svim većim zavodima radno je angažovana polovina osuđenika, pa i više, do 70 odsto u KPZ za žene. Rad je dobrovoljan, osuđenici dobijaju naknadu i imaju pravo na godišnji odmor i zdravstveno osiguranje. U nekim situacijama je novac koji zarade jedini izvor prihoda za njihove porodice.


PROČITAJTE JOŠ - U niškom zatvoru 164 zatvorenika dobilo sertifikate za rad

U KPZ u Sremskoj Mitrovici se, između ostalog, pravi i jedan inovativni proizvod. Osuđenici su naučili da na konstrukciju prikolica postavljaju solarne ploče, koje će pomoći poljoprivrednicima da koriste ovakvu prikolicu za navodnjavanje polja tamo gde nema struje.