Samohrana majka dvoje mališana hrabro korača kroz život: Sa alatom za zavarivanje i diplomom u džepu želi da im obezbedi sve što druga deca imaju

Bogoljub GRUJIĆ

15. 10. 2019. u 18:02

Самохрана мајка двоје малишана храбро корача кроз живот: Са алатом за заваривање и дипломом у џепу жели да им обезбеди све што друга деца имају

Dragana Svitlica na radnom mestu, foto B.G.

Životna priča dvadesettrogodišnje Zrenjaninke

DRAGANA Svitlica, samohrana majka dvoje mališana, petogodišnje Anastasije i dve godine mlađeg Jovana, hrabro sa maskom i alatom za zavarivanje i diplomom u džepu, korača kroz život i svakodnevna iskušenja ovog, i te kako zahtevnog zanimanja.

U duhu Žilnikovog kultnog filma "Kako se kalio čelik" je i ova životna priča dvadesettrogodišnje Zrenjaninke, koja je u želji da svojoj deci obezbedi bolji život, prihvatila izazov prekvalifikacije i ni malo lake obuke za posao zavarivača.

Bez obzira na činjenicu da su žene zavarivači bile karakteristične u američkim brodogradilištima još početkom prošlog veka, nije baš česta pojava danas, da su prisutne u "tipično" muškom poslu, koji iziskuje mnogo znanja i rutine, laku ruku i precizno oko.

- Završila sam srednju hemijsku školu, smer zaštite životne sredine i pre "Šinvoza" i zavarivačkog poziva, radila sam u "Radijatoru" kao manipulant na pripremi peska, sve dok kompanija nije propala i otišla u stečaj. Onda sam, ophrvana brojnim životnim problemima, videla oglas i rešila da se obučim za posao zavarivača - kaže, za "Novosti", Dragana, uz napomenu da je od oca, koji je mašinski tehničar po zanimanju, stekla neka osnovna znanja o alatima, ali da konkretno o zavarivanju ništa nije znala sve do momenta kada je došla na probni rad u kompaniju za remont šinskih vozila "Šinvoz". - Ljubav na prvi pogled, kako se kaže, odmah mi se svidelo, bez obzira na to što sam bila svesna činjenice da je posao vraški težak, iziskuje maksimalnu koncentraciju i posvećenost.

Pročitajte još -SAMOHRANA MAJKA SE BORI SA DUGOVIMA: Hoće da plati komunalije, ali nema odakle

Kada je imala deset godina, ostala je bez majke, koja se razbolela i preminula, a o bratu i njoj brigu je vodio otac, koji i danas, uz svoj posao, seče drva i obezbeđuje dodatni prihod, kako bi pomogao svojoj ćerki i unucima. Dragana je svom ocu neizmerno zahvalna, bio je uz nju prilikom brodoloma dve neuspele vanbračne zajednice i pomogao joj da iz nevolja izađe jača i odvažnija i hrabro se upusti u izazov novog nimalo lakog zanimanja. Sada svakog jutra, bez obzira na hladnoću i udaljenost od kuće u kojoj sa svojim mališanima živi privatno, biciklom ide na posao.

- Imam ogromnu podršku kolega na poslu, svakodnevno od njih nešto saznam, naučim i trudim se da sve "cake" i finese najsloženijih varova zapamtim i kasnije primenim - dodaje Dragana.

Dragana sa ćerkom Anastasijom i sinom Jovanom

Odskora nije jedina dama u pogonu "Šinvoza" sa alatom za zavarivanje, jer joj se pridružila Jelena Marćićev, koja još uvek pohađa dvomesečnu školu za zavarivača i povremeno je na praktičnoj obuci.

- Slagala bih, ako kažem da nisam imala bojazan, kako će sve to izgledati na novom radnom mestu, s obzirom na to da žene zavarivači nisu baš česta pojava u praksi. Kolege su me, međutim, od prvog dana prihvatile i to mi je veliki oslonac, da učim, dalje napredujem u poslu koji nije nimalo lak, ali je sa druge strane veoma cenjen i dobro plaćen - ističe Dragana, ne skrivajući motive da svojoj deci želi da obezbedi sve što imaju i druga deca, a ona ih sama odgaja i brine o njima.

Pročitajte još - Samohrana majka ostala bez posla

LEVORUKA

KAŽE da u praksi nije baš čest slučaj da se levoruki ljudi bave ovim zanimanjem, pa je zbog toga, levoruka nekadašnja plivačica, još kad se stidljivo prvi put pojavila na praksi za zavarivača, bila posebno zanimljiva. Danas već radi varove, dostojne vrhunskih majstora.

Dragana na radnom mestu, foto B.G.

POVREDA RAMENA

DRAGANA Svitlica 11 godina se bavila plivanjem u zrenjaninskom Proleteru i bila vicešampion Srbije u disciplini 1.500 metara kraul, a onda je zbog povrede ramena morala da prekine karijeru. Ali duh sportiste, kako kaže, daje joj volju da se bori i kroz život korača odlučno i sa puno energije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)