Da li je Notr Dam važniji od prirodnog bogatstva Gane?

Tanjug

12. 10. 2019. u 23:07

Да ли је Нотр Дам важнији од природног богатства Гане?

AP Photo

Bogorodičina crkva predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je nedavno uništio veliki deo katedrale uzdrmao ceo svet

Bogorodičina crkva Notr Dam predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je nedavno uništio veliki deo katedrale uzdrmao ceo svet.

Meseci su prošli od tada, a još se traga za najboljim rešenjem za rekonstrukciju.

Jedno od rešenja jeste da se za obnovu krovne konstrukcije i tornja koristi drveće iz tropske šume koja izvire iz jezera Volta u Gani.

Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi, jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala, prenosi B92.

Pročitajte još - Za koga je 1389. zvonio Notr Dam?

Međutim, mnogi se protive ovom rešenju, zbog negativnog uticaja na lokalni eko-sistem.

Osim promene koju bi donelo odsustvo drveća, strahuje se i od posledica zagađenja koje izazivaju mašine neophodne za ceo proces vađenja, obradu i transport drveća.

Kompanija "Kete Kraci timber rekoveri", koja je preuzela na sebe sav posao, tvrdi da je ovo zapravo mnogo bolje rešenje, nego da se seče mlado drveće.

Pročitajte još - Istina o bogatašima koji se bahate obnovom Notr Dama

Francuska vlada još nije odlučla kojim materijalom će obnoviti Notr Dam, jer im je za sada prioritet da se znamenitost obezbedi od daljeg propadanja, pa tek onda obnova nastradalih delova.

Turistička atrakcija će do daljeg biti zatvorena za ulazak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zvonko

13.10.2019. 00:44

Koja bolest nasli drvo u gani za katedralu, njima je ova katedrala samo znamenitost a ne mesto molitve, zapad odavno duhovno pao.