POSLE decenija patnje u bespuću i mraku, ove jeseni ili najkasnije početkom proleća, porodica Svetlane i Darka Jelića, iz zabitog zaseoka Janturine na Pešteru, konačno će dobiti struju. Svetlu će se najviše obradovati njihova deca: Mićo (16), Miloš (14), Marko (11), Marjan (8) i trogodišnje bliznakinje Marija i Marijana, koji još ne znaju šta je veče uz televizor i crtane filmove ili pisanje domaćih zadataka bez sveća ili petrolejke. Što je najlepše, očekuju i prinovu, pa sad u šali kažu da ne znaju da li će pre stići sedmo dete ili - struja.

- Nedavno nas je posetila visoka delegacija EPS i čvrsto nam obećala da ćemo uskoro dobiti struju. I ranije smo dobijali razna obećanja i uvek ostajali u mraku, a sada je, čini nam se, sve mnogo ozbiljnije. Nezvanično smo čuli da je, posle mnogo objavljenih tekstova o našim nevoljama i raznih apela da nam država pomogne, "sa vrha" naložena naša elektrifikacija. Mada su i električni stubovi počeli da pristižu, poučeni ranijim lošim iskustvom, još ne smemo da se radujemo - priča nam Svetlana Jelić, stožer ove siromašne porodice i majka šestoro dece, koja je prinuđena da sve što njeni mališani isprljaju pere rukama i u hladnoj vodi koju njen suprug Darko i najstariji sin Mićo na konjima, u buradima i kanisterima, donose sa izvora.

Nadaju se, kažu, da će i njih konačno "ogrejati sunce" i da će sijalica zasijati i u njihovom domu. Struju čekaju dve decenije, u mraku im je rođeno šestoro dece. Jelići su od Sjenice udaljeni 30 kilometara, a kad napadaju veliki snegovi njihove Janturine su danima odsečene od sveta.

- Duša me boli dok gledam kako Mićo, Miloš, Marko i Marjan domaće zadatke pišu uz svetlo petrolejke, a Marija i Marijana u krevet odlaze već sa prvim sumrakom - dodaje ova hrabra gorštakinja.

Iako žive u bespuću, Svetlana i Darko ističu da su deca njihovo jedino i najveće bogatstvo, da naslednika nikada nije mnogo i da je na putu i njihovo sedmo dete.

- Nisam još išla kod lekara, ne znam kada ću se tačno poroditi i da li će biti sin ili ćerka, niti nas to interesuje. Važno nam je da dete bude zdravo i da struja stigne pre nego što ono dođe na svet. Dosta nam je života u muci i mraku - dodaje Svetlana i zahvaljuje se čitaocima "Novosti" i drugim dobrim ljudima koji su godinama pomagali njenoj porodici da preživi u mraku i pešterskom bespuću.

JOŠ NEMA ZVANIČNE POTVRDE

Humanitarac Hido Muratović, svojevremeno dobitnik Zlatne plakete "Novosti" za plemenitost, godinama posećuje Jeliće i bori se za njihovo "osvetljavanje". Razočaran je što je ova porodica još u mraku i uveren da će mukama Svetlane, Darka i njihove dece uskoro doći kraj.

- Niko iz EPS i Elektrodistribucije u Sjenici još ništa zvanično ne saopštava, ali po aktivnostima na terenu čini se da će Jelići konačno dobiti struju. Biće to i moj veliki uspeh i radost - kaže Muratović.