Vodenice mame turiste

V. MITRIĆ

četvrtak, 10. 10. 2019. u 19:15

Воденице маме туристе

Foto V. Mitrić

Sa reka u Podrinju i Rađevini gotovo nestali kameni mlinovi

SAMO na reci Žeraviji, koja izvire u Vukovom Tršiću, do pre nekoliko decenija bilo je dvadesetak vodenica, koje su mlele, i danju i noću, a sada su gotovo zaboravljene. U Podrinju, Jadru, Azbukovici i Rađevini gotovo da nema veće familije koja nije imala svoj mlin na nekoj od ovdašnjih reka, a samo su Stanojevići sačuvali, preuredili, osavremenili i opremili svoju vodenicu.

Centar za kulturu "Vuk Karadžić" neguje i čuva vodenicu kod saborišta u Tršiću, koja ima odličan kamen i dobru meljavu za goste. Pravi je primer, kažu u ovoj ustanovi, kako vodenice treba da budu sačuvane.

PROČITAJTE I: FOTOGRAFIJA IZ ŽIČE PREPLAVILA INTERNET: Đurđe vraća veru

- Pojava prekrupača najavila je krah mlinova na vodeni pogon - kaže nam Duško Pavlović, iz Runjana, koji je kao dete, sa dedovima Filipom i Pavlom, provodio mnogo vremena u Zarića vodenici, na Žeraviji, u centru sela. - I moja je porodica među prvima kupila prekrupač, pa smo se, zbog silnih obaveza na poslu i u njivi, opredelili za njih. Od Zarića vodenice, kao i od većine drugih koje su bile načičkane na Žeraviji, više nema ni traga. Bilo je lepo videti tu našu reku, punu ribe, na kojoj se neprestano mlelo žito.

Pre četvrt veka profesor dr Đorđe Pavlović, ekonomski stručnjak, uspeo je, uz regulaciju Žeravije, da uradi novu vodenicu, Srednjaku, a uz nju i bazen. Ubrzo su nepoznati huligani ruinirali i mlin i kupalište, a niko zbog toga nije kažnjen.

Vladan Mićić

Čast drevnim mlinovima na vodi u Azbukovici brani Mićića vodenica u selu Donja Ljuboviđa na istoimenoj reci, a jedan od njenih suvlasnika, Vladan Mićić, kaže da "nema ništa bez meljave iz vodenice, i za ljude, i za stoku".

- Sada nam drže predavanje o zdravoj hrani, a mi nikada nismo prekidali da živimo zdravo - kaže Mićić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Боби

11.10.2019. 10:47

Немам ништа против савремене технологије и модерног живота, али ово "старо" се мора неговати, пидржавати и одржавати, ради *здравијег живота*!!!