NOSTALGIJA je posle 75 godina dovela dr Hajnriha Verlea iz Nemačke u rodno Pašićevo, današnje Zmajevo, selo u Bačkoj, pokraj Vrbasa. On je u Pašićevu, koje je kao mesto rođenja navedeno i u njegovoj današnjoj ličnoj karti, živeo do 1944. godine, kad je s roditeljima, kao šestogodišnjak, morao da napusti zavičaj svojih predaka, podunavskih Nemaca. Nekadašnji stanovnici Zmajeva zvali su svoje selo Stari Ker (Alt Keer), a od 1922. do 1947. ono je nosilo naziv Pašićevo. Dr Verle se u Pašićevu rodio 1938. godine.

- Bilo mi je mnogo teško kad sam na završetku Drugog svetskog rata odlazio u Nemačku, jer sam ostao bez svojih drugara, kuće i sela, koje sam neizmerno voleo. Nisam zaboravio nijedan kutak u kojem sam bio srećan. Sve ove godine lečio sam nostalgiju tako što sam supruzi, deci i unucima stalno pričao o Pašićevu. Na kraju sam ih, evo, doveo da vide gde sam rođen, a ja sam utolio želju da u svojoj 81. godini još jednom budem u svojoj prvoj porodičnoj kući - rekao je uzbuđeno dr Verle.

Sa njim su iz Karlsruea u Zmajevo došli supruga Helga, sin Mihael, snaha Ingrid i unuke Maksi i Marlena. Krenuli su na put kad su na računaru preko satelitskih snimaka "pronašli" Hajnrihovu kuću u Zmajevu, a stigli su posredstvom agencije iz Novog Sada.

- Nismo očekivali da će nas u tatinom rodnom selu bilo ko sačekati. Zato smo se veoma iznenadili kad nam je u susret pošla grupa prijatnih ljudi, koji su nam poželeli dobrodošlicu. To nam je ogrejalo srca - rekao je sin Mihael.

PROČITAJTE I: FOTOGRAFIJA IZ ŽIČE PREPLAVILA INTERNET: Đurđe vraća veru

Prijem za goste iz Nemačke priredili su predstavnici MZ Zmajevo, Rajko Marjanović i Bata Botić.

Porodica Verle sa Rakićima

Emocije su preplavile dr Verlea i njegove najrođenije kad su stigli pred kuću u kojoj je Hajnrih proveo detinjstvo. On je ispruženom rukom dotakao drvenu ajnfort kapiju svog detinjstva, zaplakao i poljubio je, a potom sa familijom ušao u kuću, u kojoj sada stanuje Dragan Rakić sa suprugom. Rakići su ugostili Verleove kao svoje najmilije. Hajnrih je sa svojima šetao po dvorištu i kroz kuću, prisećajući se rasporeda prostorija i svih detalja svog nekadašnjeg doma. Istorija je učinila da bude gost u svojoj bivšoj kući, ali Hajnrih kaže da ništa nije moglo da "iseli" Pašićevo iz njegovog srca.

ŽUTA VODA ZAVIČAJA

U VREME kad je Hajnrih živeo u Pašićevu, u selu je bila čuvena termalna banja, od koje je ostala česma lekovite sumporne vode u centru Zmajeva. Gosti su se okrepili na izvoru, a dr Verle je natočio flašu čuvene žute vode i poneo je u Karlsrue, da ga podseća na rodno selo.