Klinovi kod manastira Udrim dokazuju vekovno prisustvo Srba

Lj.Đ.

utorak, 08. 10. 2019. u 09:14

Клинови код манастира Удрим доказују вековно присуство Срба

Pronađeni metalni predmeti,Foto SRNA

Istraživanja u FBiH, zvanično započeta 26. septembra, već dala rezultate

ARHEOLOŠKA istraživanja kod ostataka ruševina manastira Sveti Pantelejmon, zvanično započeta 26. septembra, kako bi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture FBiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH počela njegova obnova, već su dala potvrdu o vekovnom prisustvu Srba na ovom delu BiH. Rezultati istraživanja stručnjaka dobojskog muzeja su iskopani klinovi, verovatno korišćeni prilikom izrade krovne konstrukcije manastirske crkve, kao i niz drugih metalnih predmeta.

- Pronašli smo i metalne mamuze i potkove za obuću, koje po svemu sudeći potiču iz a. ili 16. veka. Tačan vremenski period njihovog nastanka utvrdićemo po završetku ove faze pripreme za obnovu manastira srušenog pre više od tri veka - kažu u Muzeju Doboj, kojem su povereni poslovi arheoloških istraživanja u opštini Zavidovići (FBiH).

U narodu poznatiji kao manastir Udrim, devastiran je u potpunosti pre 320 godina, pa su se manastirska slava i drugi značajniji verski jubileji obeležavali kraj ostataka njegovih zidina i temelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije