PRILIKOM radova na rekonstrukciji toplovodne mreže u bašti Gradske kuće, otkriveni su predmeti iz doba neolita i ostaci grnčarije i ljudskih skeleta. Kustos muzeja u Zrenjaninu Dejan Vorgić potvrdio je da je do sada pronađeno mnogo arheoloških fragmenata iz neolita, 7.000 godina pre nove ere, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture, čak i delova naseobine iz neolita.

U mnoštvu delova grnčarije i pojedinih delova skeleta, pronađen je i fragment sa uklesanom ženskom figurom, čija su dva dela pronađena. Po rečima arheologa, postoji nada da će u daljem iskopavanju biti pronađen i ostatak delova, čime bi figura bila kompletirana, a otkriće dobilo na značaju.

Materijal se još prikuplja, pronađeni delovi peru, obrađuju i upoređuju.

- Pronađeni su i delovi tanjira iz turskog doba, srednjovekovni novčić, zatim stub sa srednjovekovne crkve. Pronalazak naseobine iz najstarijeg doba bilo bi nešto fantastično i zbog toga smo fokusirani upravo na taj period i predmete koji potiču iz njega - ističe Dejan Vorgić.


Arheolozi na nalazištu,Foto Grad Zrenjanin

On napominje da je naredne godine veliki jubilej, dva veka od završetka gradnje Županijske zgrade, pa bi to bila sjajna prilika da se javnosti prikažu svi artefakti pronađeni u bašti Gradske kuće.

Foto Grad Zrenjanin

ARTEFAKTI U BUDIMPEŠTI I TEMIŠVARU

KADA su dograđivana krila na Županijskoj zgradi, 1886. godine, kako kaže Dejan Vorgić, pronađeno je takođe mnogo predmeta iz prethodnog perioda. Oni su završili u Budimpešti i Temišvaru, jer ovde nije bilo muzeja. A sada je situacija drugačija i pronađeni predmeti iz praistorije će biti u zrenjaninskom muzeju.