Kneževo oružje na aukciji: Revolveri Mihaila Obrenovića za 13.225 dolara

D. VUJIČIĆ

ponedeljak, 07. 10. 2019. u 19:02

Кнежево оружје на аукцији: Револвери Михаила Обреновића за 13.225 долара

Knez Mihailo Obrenović je koristio revolvere "frankot"

Aukcijska kuća iz Kolorada nudi na prodaju srpsku znamenitost. Ovo oružje prvi put nuđeno pre pet godina. Sablja kralja Milutina otkupljena srpskim novcem završila na Cetinju

LUKSUZNI revolveri srpskog kneza Mihaila Obrenovića od pre deset dana nalaze se na aukcijskoj prodaji američke kuće "Morfija" po ceni od 13.225 dolara. Kolekcionari se preračunavaju pre kupovine, a Branko Bogdanović, autoritet broj jedan u Srbiji kada je staro oružje u pitanju, smatra da bi najbolje bilo da država "odreši kesu" i vrati dragocenost u galerije muzeja.

- Revolveri Mihaila Obrenovića imaju nacionalni i istorijski značaj - kaže Bogdanović. - Radi se o primercima koje je firma "Frankot" iz Liježa poklonila srpskom knezu 1862. godine, u vreme kada je raspisan prvi "tender" u vojsci za zamenu pištolja "kapislara" oružjem koje se upravo pojavilo u vojskama sveta. Te godine revolveri nisu kupljeni, ali ih je srpska vojska dobila tri godine kasnije kada su Belgijanci modernizovali metak za njega.


PROČITAJTE JOŠ:
"NOVOSTI" U MINSKU: Podruku ikona i petokraka

Primerak revolvera iz 1871. postoji u Vojnom muzeju.

- Konkretno, ovo oružje koje se sada prodaje, prvi put se pojavilo na aukciji pre oko pet godina, i to po ceni od nekoliko hiljada evra, ali su ga brzo povukli iz prodaje - seća se Bogdanović. - Revolveri su sada "bolje procenjeni" i videćemo ko će da ih kupi. Bilo bi dobro da to bude država Srbija.

Branko Bogdanović dodaje da, nažalost, nije retkost da se slične muzejske vrednosti iznete iz zemlje pojavljuju na prodajnim sajtovima. Podseća na slučaj sablje kralja Milutina iz 1315. koju je na aukciji otkupila vranjanska firma "Alfaplam", da bi je Srbija potom poklonila Crnoj Gori. I danas se nalazi u Cetinjskom muzeju.

- Sablju je nezakonito izneo, verovatno, potomak crnogorske dinastije Petrovića osamdesetih godina prošlog veka, ali je tada "skočila" Srbija i otkupila dragocenost. Budući da je Milutinovu sablju 1868. crnogorskom kralju Nikoli poklonio ruski car Aleksandar Drugi, u Srbiji je zaključeno da treba da se čuva u muzejima tada bratske države - objašnjava stručnjak.

- Kako se ona našla u Rusiji, drugo je pitanje.


"Manliherov" pištolj kralja Aleksandra Obrenovića


"Manliherov" pištolj kralja Aleksandra Obrenovića iz 1901. vraćen je u Srbiju. Nedavno je dignuta uzbuna zbog odlikovanja kralja Petra Drugog Karađorđevića, koja su takođe nuđena na aukciji, ali se ispostavilo da su - lažna.

- Da se sistemski bavimo svojim iznetim nacionalnim blagom, ono ne bi dospevalo na tržište. Bilo bi otkupljeno na vreme i po nižim cenama od aukcijskih. Ovako, radi se namah - zaključuje Bogdanović.


PROČITAJTE JOŠ:
SEĆANjE IZ KONTROLE LETENjA: Puč dosovaca sam sprečio i pohapsio prevratnike


POSED AMERIČKOG PUKOVNIKA

KAKO stoji u ponudi, Obrenovićevo oružje je u vlasništvu američkog penzionisanog pukovnika Tomasa S. Rijana. Pukovnik je ranije bio stacioniran u američkoj ambasadi u Pragu u periodu 1954-1956. i revolvere je verovatno nabavio za to vreme, oglasili su prodavci.

Oružje je optočeno "sertifikovanom antičkom slonovačom". Kutija je takođe ukrašena ugraviranim mesinganim uglovima. Veliki ukrašeni medaljon oko kraljevskog pečata govori da je revolver proizveden u decembru 1862. Oružje je pozlaćeno, kao i metak u cevi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dušan

07.10.2019. 21:00

Nadam se da ce drzava Srbija jednog dana otkupiti svo nacionalno blago Srbije koje je rasuto po svetu, i vratiti ih u muzeje.

@Цезар

07.10.2019. 22:32

Па да се сложе коцкице... мислим испред музеја...