Zoltan Dani: Obaranje aviona F-117a bio uspeh obučenog tima

S. M.

04. 10. 2019. u 17:15

Золтан Дани: Обарање авиона Ф-117а био успех обученог тима

Zoltan Dani Foto D. Pozderović

U Banjaluci skup na temu ”Neispričana priča o obaranju nevidljivog”

PENZIONISANI pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani, koji je bio komandant jedinice koja je 1999. godine oborila NATO avion "F-117A", rekao je danas u Banjaluci da je to bio uspeh izuzetno dobro obučenog tima čiji je rezultat bio vrlo zapažen u svetu.

Pročitajte još: Noć kada je u Buđanovcima pao "noćni soko"

- Nevidljivi avion NATO pojavio se na potrebnoj daljini, a kada smo ga primetili, tražili smo odobrenje operativnog centra da izvršimo borbeno dejstvo. Mi smo ga oborili, rekao je Dani.

Ovaj penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije sada živi u rodnom selu Skorenovac kod Kovina, gde je vlasnik pekarske radnje i pokreće brojne inicijative za razvoj seoskog turizma.

Na skupu u Banjaluci o temi "Neispričana priča o obaranju nevidljivog", Dani je rekao da se još u javnosti ne može u potpunosti govoriti o tome kako je oboren taj avion.

Dani je naveo da su ovom uspehu doprinele i posebne pripreme da će NATO koristiti ovu vrstu aviona koji će se iznenada pojavljivati u maloj razdaljini od diviziona protivvazdušne odbrane.

- Uvežbavali smo poslugu za vođenje raketa da brzo pređe na ručno praćenje i da može da izvrši borbena dejstva, što nije uobičajeno. Posle toga smo uvežbavali da operatori ručnog praćenja na svojim ekranima prate minimalni odraz aviona koji nije uobičajen, rekao je Dani.

On je podsetio da je raketni sistem tada bio snabdeven sa dva radara, od kojih je jedan osmatrački metarskog opsega, a drugi nišanski centimetarskog.

Dani je pojasnio da radari metarskog opsega lakše otkrivaju strateške avione iz razloga o kojima je Nikola Tesla govorio još pre 100 godina.

Zoltan Dani je komandovao jedinicom 3. diviziona 250. Raketne PVO brigade, koja je tokom noći 27. marta 1999. godine srušila avion Američkog ratnog vazduhoplovstva "F117-A" - "noćni jastreb".

U izvršnoj produkciji niške nezavisne produkcije "Polka dot", snimljen je dokumentarni film o Daniju pod nazivom "21. sekund" režisera Željka Mirkovića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pedja

06.10.2019. 15:55

Koliko priče oko malog uspeha! Protuvazdušna odbrana Republike Srpske je bila mnogo više efikasna