Na obali Nila pronađen hram star 2.000 godina

Tanjug

03. 10. 2019. u 09:52

На обали Нила пронађен храм стар 2.000 година

Foto Egipatsko ministarstvo za arheologiju / Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude

U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja IV, ukrašen detaljnim reljefima

U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja IV, ukrašen detaljnim reljefima.


Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvirtete je saopštilo da su radovi odmah obustavljeni i na lokaciju su pozvani arheolozi.


Tim je do sada otkrio zid koji se prostire od severa do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljanja reke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cveta poljoprivreda.


Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama, prenosi Lajv sajens.


U fragmentima teksta spominje se Ptolemej IV, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.


U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine pre nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.


PROČITAJTE I: LUDA SCENA NA MORU: Dileri plutali na splavu od kokaina (VIDEO)


Poslednji vladar iz dinastjie Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine pre nove ere.


Ptolemej IV vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere.


Bio je sin Ptolemeja III i Berenike II, koja je nadživela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.


Vladavina Ptolemeja IV nije bila uspešna.


Istoričari navode da je faraon više bio zainteresovan za lumpovanje i da sebe smatra pesnikom, nego za vođenje zemlje,


On je navodno preneo većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog sveštenikapo imenu Sosibus.


Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabl?enje Ptolemejskog Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njegove vladavine, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obeležile poslednjih pet godina njegove vladavine.


Njegov sine Ptoelemej V autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifruju egipatske hijeroglife.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

kako DA NE

03.10.2019. 11:24

Molim Vas da, ako vec kopirate kompletan clanak, koristite bolji softver za transformaciju latinice na ćirilicu jer "Ptolomej IV" predstavlja Ptolomeja cetvrtog .......a "V" njegovog sina Ptolomeja petog, broj predstavlja red dolaska na vlast i td......