NEKADAŠNjI trgovci "Duvan-prometa" iz Pirota Smilja (67) i njen suprug Dimitrije (71) Pavlović, svoje penzionerske dane, već dve decenije provode čuvajući koze u mestu Šumje, nadomak sela Nišor, u podnožju Stare planine. Kada se priseća prvih penzionerskih dana marljivi Dimitrije obavezno, s ponosom priča, kako je počeo sa jednom alpinko kozom koju je supruga dobila na poklon od svoje sestre iz Sopota. Sada imaju 50 koza i 25 jarića!

- Nismo mogli da sedimo kući ili da se šetamo gradom. Kada smo dobili prvu kozu, sačuvali smo je, ona se ojarila i tako je sve počelo. Malo-pomalo, broj se povećavao i danas imamo pravo stado umatičenih koza, koje se u ovom kraju, zbog malih prohteva i velike izdašnosti zovu i "sirotinjske krave". Veoma su zahvalne za čuvanje, ali treba dosta rada i obaveza koje se ne mogu odlagati od danas do sutra. Džak cementa ili dasku možeš da ostaviš i da je ne pomeraš mesecima, ali koza je živ organizam koji mora da bude sit i zdrava. Moraš da brineš o njemu i da ga nadgledaš - kaže Dimitrije, koga prijatelji zovu Mića.


PROČITAJTE JOŠ:
Električni trotineti – kod nas i u Evropi

- Koze me smiruju kad uđem u štalu. Svakoj sam dao ime. Nemaju neke velike prohteve, ali moraju uvek da budu site, na suvom, da se dobro napasu. Hvala bogu, ovde ima trave u izobilju, a teren je kao stvoren za ovakvu vrstu stočarstva i ispašu. Šteta što mlađi nisu zainteresovani i što beže od ovog posla od koga ima koristi, ali ima i obaveza. Od ovog stada sasvim komotno može da živi četvoročlana porodica - priča Mića, koji je za predstojeću zimu pripremio više od 1.500 bala sena, ali i kukuruza.

On ima muzilicu, ali najviše voli kad svoje stado pomuze ručno, na prirodan način. Od potoka mleka, prave prvoklasni sir. U sezoni ispaše, tokom leta, kada na livadama i u šumama bukvalno rastu čajevi, svakodnevno pomuze i preko 100 litara mleka i nije teško izračunati koliko sira svakog dana naprave, ako se zna da je za kilogram sira potrebno oko sedam litara mleka. Svakog meseca u vreme muže bude oko 400 kilograma sira koji prodaju po ceni 450 dinara.

- Kozje mleko je izuzetno zdravo. To znaju mnogi pa ga baš zato i kupuju. Ima i onih koji dođu po surutku koja je odlična za regeneraciju jetre. Koliko je meni poznato, koza je jedina životinja koja ne oboleva od kancera. Verovatno zato, što je mnogo čista životinja koja neće da pase svaku travu niti da se svuda napije vode. Tamo gde se koza napije, može slobodno da pije i čovek - kaže ovaj penzioner, deformisanih prstiju od ručne muže, koja obično traje po nekoliko sati.

Pavlovići se ne žale na obaveze i poslove koji se ređaju jedan za drugim, kao na filmskoj traci. Kaže da bi on i supruga od penzije mogli komotno da žive, ali ne mogu da zamisle kako bi to izgledalo bez stada i svakodnevnih poslova oko njega. On obično čuva stado, priprema hranu i radi ostale poslove, dok je supruga zadužena za prodaju.


PROČITAJTE JOŠ:
U kom gradu u Srbiji žive najinteligentniji ljudi

STRES IZAZVAO ŠEĆER

- PRE NEKOLIKO godina, dok su koze, iz jedne ka drugoj livadi prelazile put ka Nišoru, na stado je naleteo jedan pijani vozač i usmrtio desetak koza. Sa stadom je u tom trenutku bila Smilja, koja je usled velikog stresa dobila dijabetes, i od tada se leči od te bolesti. Do tog momenta je ni prst nije zaboleo - zaključuje Mića.