Otac Justin-svetitelj i prosvetitelj

V. MITRIĆ

nedelja, 22. 09. 2019. u 21:45

Отац Јустин-светитељ и просветитељ

Episkopi SPC dolaze u manastir Ćelije / Foto V. M.

Velika crkveno-narodna svetkovina u manastiru Ćelije, kod Valjeva, u kojem je živeo, stvarao i služio Sveti Ava Ćelijski. Hiljade vernika na osvećenju trioltarnog hrama. Bogomolja izgrađena novcem od prodaje knjiga dr Popovića

MANASTIR Ćelije, kod Valjeva, u nedelju je sabrao više hiljada vernika iz svih delova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, regiona inostranstva, na osvećenju trioltarnog hrama Svetoga Save (centralni), Svetog mučenika Justina Filozofa (južni) i Prepodobne Marije Egipćanke (severni oltar).

Ljudi su se divili delu i imenu čuvenog Ave Ćelijskog (dr Justin Popović) i uživali u liturgiji u kojoj su učestvovali episkopi SPC, vladika bački dr Irinej Bulović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, domaćin valjevski episkop Milutin, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije. Vladike, koji su bili "justinovci", đaci i studenti Ave Justina, kao i obično kad su u ovoj bogomolji, iskazali su veliko poštovanje za njegovo delo i ime, koje ne samo što ne bledi, već sija posebnim sjajem kao sunce koje obasjava ovu prelepu bogomolju o kojoj vredno brinu monahinje i mati Glikerija.


PROČITAJTE JOŠ: OSVEĆENjE CRKVE U MANASTIRU ĆELIJE: Hram Ave Justina

- Sve je bilo svečano, otmeno, baš kako je zaslužio naš Ava Ćelijski - kaže Stojadin Pavlović, nekadašnji namesnik valjevski, sada direktor Patrijaršijske uprave SPC.

Bogomolja, za koju je projekat uradio, nedavno preminuli, čuveni crkveni arhitekta Peđa Ristić, pre 12 godina, kada su počeli i radovi, izgrađena je novcem od prodaje knjiga dr Justina Popovića, što je bio njegov zavet koji je sprovela igumanija Glikerija, koja je u ovoj svetinji sedam decenija, bila je i u doba kada je ovde živeo, služio i stvarao otac Justin, koga je SPC upisala u knjigu svetih 2010. godine.

Svetkovina je održana povodom jubileja - 800 godina od autokefalnosti SPC, i 125 godina od rođenja i 40 godina od upokojenja poštovanog rođenog Vranjanca čije je svetovno ime bilo Blagoje.

Manastir Ćelije kod Valjeva


Prota Stanko Vasić iz Loznice kaže da on i njegova popadija Ljubinka nikada neće zaboraviti sa koliko ih je pažnje primio otac Justin, kad su se borili za život svog sina i kad vlasti nisu dale pasoš da ide na lečenje na inostranstvo.

- Takvu smo duhovnu snagu dobili posle razgovora i molitve kod oca Justina, takvu utehu, takve poruke i pouke koje su nam dosta pomogle u životu, koji je bio ravan paklu - seća se prota Stanko.

Protođakon dr Ljubomir Ranković kaže da je ponosan na svaki susret sa omiljenim duhovnikom, koga je sretao od malih nogu....

- Ava je bio svetac za života i pojavom, i znanjem, i obrazovanjem i ljubavlju prema ljudima, a njegovo postradanje je posebna priča, koja neka ide na dušu onih koji su bili "slepi kod očiju" u ta tmurna vremena, koja nam, opet, praktično, osvetljava naš svetitelj, prosvetitelj i otac Justin Popović - kaže protođakon Ranković. - Cenim ga, naročito, što je odbio da bude episkop. Nije ga zanimala ni vlast, ni moć ovozemaljska, već delanje za svoj rod, što se vidi, i danas, četiri decenije od kada nije sa nama.


VLADIKA BAČKI: PODVIŽNIK

Sveti otac Justin Popović je, kako je rekao, episkop bački Irinej Bulović, "živi primer podvižnika koji bogoslovstvuje i bogoslova koji je podvižnik".

- I to su recept i model za nas pravoslavne danas - kazao je vladika bački. - Zato su njegove reči, njegove molitve spasavale i nadahnjivale mnoge, tako i njegove knjige produžavaju da žive do danas.

Sinod SPC ustanovio je Orden Sveti Justin Ćelijski, koji je u nedelju dodeljen mitropolitu Amfilohiju, episkopima Irineju, Atanasiju i Marku, igumaniji Ćelija Glikeriji...


PROČITAJTE JOŠ: Ispunjen zavet oca Justina

PATRIJARH NA LITURGIJI U SABORNOJ CRKVI

PATRIJARH Irinej prisustvovao je u nedelju liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu, povodom praznika Svetih pravednika Joakima i Ane, saopštila je TV Hram.

Patrijarh Irinej, koji se posle kraće bolesti vratio svojim redovnim aktivnostima, bagoslovio je okupljene vernike posle liturgije. Službu je u prisustvu srpskog patrijarha služilo sveštenstvo ovog hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije