Bundeve, tikve ili ludaje, kako kažu u Banatu, u narandžasto će obojiti Kikindu od danas do nedelje, koliko će trajati 34. "Dani ludaje". To je najveća i najznačanija turistička manifestacija u ovom gradu, na koju Kikinđanima dolazi veliki broj gostiju iz susedne Mađarske, zatim Slovenije i Bosne i Hercegovine, a najviše iz Rumunije. Privlači ih bogat program tokom četiri dana, karneval maskirane dece, "banatski fruštuk", muzičke večeri, ali i takmičenje proizvođača najtežih i najdužih plodova bundeva. Marenje džinovskih ludaja je tradicionalno u subotu po podne, a za prve nagrade od po 100.000 dinara, u obe kategorije, iz godine u godinu konkurišu sve mlađi uzgajivači i tako daju novi šarm ovoj fešti.

Titule od prošle godine brane Dijana Vukadinović iz Jarka, koja je imala bundevu od 341,5 kilograma, i njen momak Stevan Martić iz Zemuna, čija je tikva bila duga 295 centimetara. Zanimljivo je da su obe proizvedene na imanju Dijaninog oca, tako da su njih dvoje samo "pokupili kajmak", odnosno nagradu.

Pročitajte još - "Dani ludaje" mere rekorde

Džinovski plodovi tikve stići će u subotu u Kikindu sa svih strana, ali i sa imanja Kikinđana, pa je tako Radovan Zakić, koji je lane zauzeo drugo mesto po težini bundeve, sada najavio još težu. Rekord u odgajanju najteže bundeve još drži Milan Desnica iz Savinog Sela, koji je 2014. doneo ludaju tešku 507 kilograma.


Stevan Martić i Dijana Vukadinović pobedili su 2018.

IZLOŽBE I KONCERTI

GOSTI Kikinde narednih dana uživaće u dobroj ponudi hrane i pića, likovnih izložbi, sportskim i kulinarskim nadmetanjima, ali i koncertima muzičkih zvezda. Na "Dane ludaje" ove godine dolaze Željko Joksimović, Dragana Mirković, Aca Lukas, Mitar Mirić, internacionalni bend Salsa y Punto i "Deca loših muzičara". Svi koncerti su besplatni i održavaju se na Gradskom trgu.