NAUČNICI UPOZORAVAJU: Ako nastavimo ovako da se hranimo biće patnje i globalnih nemira

Novosti Online

utorak, 17. 09. 2019. u 22:28

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Ако наставимо овако да се хранимо биће патње и глобалних немира

Ilustracija / Depositphotos

U novoj globalnoj studiji ukazano je na korist po zdravlje i prirodnu sredinu ukoliko se sprovede transformacija proizvodnje hrane i napomenuto da bi prednosti nadmašile troškove promene
SVET mora da promeni način proizvodnje hrane i njeno konzumiranje, ili će se suočiti sa poremećajima u snabdevanju.

Pročitajte još: Naučnici tvrde da su 24-godišnjaci tinejdžeri

Oni bi mogli da dovedu do patnje i socijalnih nemira, upozorili su svetski naučnici.

U novoj globalnoj studiji ukazano je na korist po zdravlje i prirodnu sredinu ukoliko se sprovede transformacija proizvodnje hrane i napomenuto da bi prednosti nadmašile troškove promene.

Pročitajte još: CRNE PROGNOZE ZA 2019: Samo četiri zemlje neće osetiti glad, pogoršanje geopolitičkih odnosa

Autori istraživanja pozvali su vlade da dodatno podrže održivu poljoprivredu.

- Mali poremećaj u isporukama može da nanese mnogo štete i da uzrokuje veliki rast cena - izjavio je Per Faro iz Koalicije za hranu i zemlju, globalnog saveza ekonomista i naučnika koji stoje iza ove studije.

Prevelika globalna zavisnost od malog broja uobičajenih izvora hrane znači da je stanovništvo osetljivo na slabije žetve, a situaciju pogoršavaju klimatske promene, navodi se u izveštaju.

"Četiri različite vrste useva pružaju 60 odsto naših kalorija - pšenica, pirinač, kukuruz i krompir. To povećava našu ranjivost", rekao je Faro.

Panel je saopštio da je ovaj izveštaj prvi u kojem se procenjuje korist od transformacije globalnog sistema za hranu, kao i cena nepreduzimanja akcije.

Šteta koju savremena industrija hrane nanosi zdravlju ljudi, razvoju i okolini košta 12 biliona dolara godišnje, što je ekvivalentno bruto domaćem proizvodu Kine, utvrđeno je u studiji.

Stručnjaci predlažu seriju rešenja, poput ohrabrivanja raznovrsnije prehrane radi poboljšanja zdravlja i smanjenja zavisnosti od određnih useva, da bi se više podržala poljoprivreda koja omogućava obnavljanje šuma, što je ključ u borbi protiv klimatskih promena.

Na primer, vlasti Kostarike uspele su da preokrenu proces seče šuma i ogoljavanja zemljišta ukidanjem subvencija za uzgajanje stoke i uvođenjem isplata farmerima koji upravljaju svojim imanjima na održiv način kada je reč o prirodnoj sredini.

(rtrs.tv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)