Predsednik Vučić: Vi ste bedem slobode i budućnosti naše zemlje

Dragana Matović

14. 09. 2019. u 20:56

Ispred Doma Narodne skupštine predstavljena još jedna generacija kadeta Vojske Srbije i Medicinskog fakulteta VMA. Vojna akademija među najuglednijim školama na svetu

Председник Вучић: Ви сте бедем слободе и будућности наше земље

Predsednik Vučić uručio je najboljim potporučnicima oficirske sablje Foto: V. Danilov

JOŠ jedna generacija kadeta Vojske Srbije i Medicinskog fakulteta VMA stasala je za potporučnički čin. Intoniranjem himne "Bože pravde", čitanjem ukaza predsednika Srbije i tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, u subotu je ispred Doma Narodne skupštine održana svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

Prvu rozetu na epoletama, pred okupljenim građanima, ponosno je pokazalo 160 kadeta, a najboljim potporučnicima dodeljeni su bodeži i oficirske sablje.

- Ovaj dan svečano proslavljamo zato što vi, oficiri, stupate na najčasniju dužnost - poručio je predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić najmlađim oficirima. - Vi ste ešalon slobode i suvereniteta naše otadžbine, sinovi slobode koja je drugo ime za Srbiju, garant spokojne i mirne budućnosti za naše građane. Ponosno stojite pred licem junačkih predaka, svesni za koje ideale su oni činili epska junaštva i podnosili najveće žrtve. Neka vaše sablje blesnu u paradnom stroju, neka srpski stegovi budu snažno podignuti u vazduh. Vi ste garant mirne i spokojne države, nama jedine voljene Srbije.

Navodeći da je Srbija sposobnija mnogo više nego ikad da samostalno zaštiti granice i odvrati svaki pokušaj ugrožavanja našeg naroda, Vučić je istakao da danas smemo da kažemo da imamo sopstvene interese, svoje prijatelje koji ne moraju svima da budu prijatelji, jer vodimo računa o sebi i svom narodu.

- U uslovima pokušaja revizije istorije i pretvaranja dželata u žrtvu, Srbija uspešno vodi evropsku politiku, ali i jednako dobro sarađuje sa Rusijom, Kinom, SAD i pre svega čuva i vodi politiku mira na Balkanu - naglasio je Vučić. - To je postalo moguće kada smo se, umesto snishodljivog dodvoravanja, okrenuli sebi i svom istorijskom iskustvu. Prihvatamo da su i drugi imali žrtve, pamtimo i osuđujemo početak agresije 1999. i posebno poštujemo oficire koji su natčovečanskom hrabrošću na srpskim Termopilima, Košarama, zaustavili neprijatelja.Vojna akademija je jedna od najuglednijih škola za oficire u svetu, istakao je Vučić, i naglasio da su je oduvek upisivali talentovani i hrabri mladići i devojke vaspitavani rodoljubivim primerima iz naše prošlosti, nadahnuti desetercima o Kosovu i srpskim ustancima.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin sa najmlađim oficirima


Najuspešnijim kadetima Vojne akademije - Stefanu Milićeviću, Milošu Basariću i Stefanu Rašoviću, predsednik Vučić uručio je oficirske sablje, simbole oficirske časti, a ministar odbrane Aleksandar Vulin paradne bodeže najboljim kandidatima Medicinskog fakulteta VMA: Stefanu Spiriću, Jeleni Obradović i Marini Radovanović.- Posle napornog rada i puno odricanja, naše studije smo priveli kraju i stekli mnoga korisna znanja i veštine koje ćemo primeniti u očuvanju mira i slobode Srbije - rekao je Stefan Milićević. - Mogu da kažem u ime svih nas koji smo danas postali oficiri, da ćemo postavljene zadatke izvršavati odgovorno. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije. Hvala svima koji su verovali u nas.

Ispred Doma Narodne skupštine bili su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina i prijatelji kadeta i građani.- Bez snage uma i odvažnosti srca ništa nije relevantno za pobedu - naglasio je Bojan Zrnić, načelnik Vojne akademije. - Upravo zbog toga što kod svojih kadeta razvija obe ove komponente, Vojna akademija je institucija od strateškog značaja za odbranu Srbije i u njoj stasavaju generacije oficira.Novi potporučnici učestvovali su u svečanom defileu, a njihov korak pratili su naleti aviona i helikoptera. Nadletela su tri aviona "mig-29", zatim i tri "orla", a potom je usledio i nalet tri "supergaleba g4". Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen je naletom helikoptera "gama".

Na kraju svečanosti, potporučnici, kadeti i okupljeni građani kao iz jednog glasa otpevali su pesmu "Marš na Drinu". Šapke su poletele u vazduh, krenule su suze radosnice, poljupci, zagrljaji i međusobne čestitke najmlađih oficira.


SRBIJA SE RADUJE SA VAMA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je najmlađim oficirima da će njihova pozicija biti nešto lakša u odnosu na prethodnike, a njihov životni standard neuporedivo bolji.

- Srbija se danas raduje zajedno sa vašim porodicama - naglasio je Vučić. - Želimo da ostvarite svoje snove, da zasnujete porodice i da vam deca budu poput vas.


VILA SA KOŠARA

KADA je Katarina Božić, zajedno sa kadetkinjama Vojne akademije zapevala pesmu "Vila sa Košara", niko nije ostao ravnodušan. Mnogima su krenule suze dok su slušali potresne stihove o junacima koji su pali za slobodu naše zemlje:


Krvav mesec vrh Košara,
Grobnice ga srpske skrile,
Jednim ehom mrak damara
I jecajem gorske vile.


Smrtnim ropcem šuma zbori:
Vratite se braćo mila,
Zar vam muški rs ne kori
posestrima vaša vila?
Odsekli joj psi uvojke,
Sustigla je mrska hajka,
Al` se ne da zor devojka,
Nagorkinja naša majka.


No krstače ove straži
I amanet vitezova,
Junačke im rane blaži
Starom pesmom sa Kosova.


Tiho tuži i zapeva,
Nenevikla na okove,
K`o Kosovka, negda, deva,
Mrtvu braću pesmom zove.
Vratite se sokolovi,
Vratite se meni amo,
Traže od nas pradedovi,
Da dušmane isteramo.


Dižite se div junaci,
Počivati još ne smete,
Treba jaram da se zbaci
I da opet poginete.


Nema Kosmet ko da brani,
trulije su njine kosti,
dižite se opevani,
a njima nek` Bog oprosti.


Oni mrtvi svetom hode,
A nisu ni bili živi,
`ajde braćo, ustaj rode,
Juriš sokolovi sivi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije