VASE Radović (49), domaćica iz Požarevca, sletela je u noći između srede i četvrtka na beogradski aerodrom i time okončala osmogodišnju agoniju u Peruu, u kojem je robijala sedam godina iako je, kako kaže, bila nedužna. Prva joj je u zagrljaj potrčala i uručila joj cveće, poželevši joj dobrodošlicu, njena verna prijateljica Vesna Đukić Delić. Tu je bio i poznati požarevački novinar Slobodan Vasić, koji je i organizovao akcije prikupljanja novca za avionsku kartu i Vasin povratak.

- Presrećna sam što sam stigla i jedva čekam da vidim svoje ćerke. Hvala svima koji su mi pomogli da se vratim u Srbiju - rekla nam je vidno uzbuđena Vase po sletanju na aerodrom "Nikola Tesla", posle leta iz Lime, preko Madrida. Pošto ćerke Ivanka i Jelena nisu mogle da je dočekaju, jer nisu u Srbiji, ona je sve vreme bila na telefonskoj vezi sa njima, uz suze radosnice sa obe strane.

Vase je u navodnoj nagradnoj igri osvojila besplatno putovanje u Peru 2011. godine, ali joj je, kako tvrdi, pri povratku u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na 10 godina zatvora. Zbog dobrog vladanja uslovno je puštena posle sedam godina, ali od tada nije uspevala da se vrati u Srbiju. Građani i njeni poznanici prethodno su dva puta sakupili novac za avionsku kartu, ali su one oba puta propale, zbog birokratskih prepreka. Međutim, građani su ponovo pomogli, pa je ovo bila "treća sreća".

PROČITAJTE JOŠ - FILMSKA PRIČA POŽAREVLjANKE: Odslužila kaznu, ali ne može da se vrati iz Perua

- Zahvalni smo "Novostima", jer su i one pomogle da se Vase vrati u Srbiju. Tek kada je tako veliki medij objavio ovu potresnu priču, naša akcija se ubrzala i uspešno okončala - rekao nam je Slobodan. Osim njega, Vesne i humanih građana, pomogli su i naše Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Srbije u Argentini. Zahvaljujući njima za Vase je obezbeđen putni list - pasovan, koji je ona koristila umesto pasoša.

Nažalost, po povratku u Srbiju, Vase nije krenula u Požarevac, jer tamo nema gde da boravi. Saznala je da je ostala bez kuće u kojoj je živela sa pokojnim suprugom i ćerkama, pa je sad čeka pravna borba da je povrati. Do daljeg će biti kod Vesne u Beogradu, koja će joj pomoći u nalaženju posla.

- Narednih dana planiram da pribavim lična dokumenta, jer više ne posedujem ni ličnu kartu ni pasoš, ni zdravstvenu... Zatim ću početi da rešavam sve ostalo, jedno po jedno - rekla nam je umorna od puta, ali presrećna Vase.


SREĆA Vase ispred aerodroma telefonira ćerkama,foto D.Novković

TREĆA SREĆA

PRVI pokušaj Vasinog povratka bio je proletos, ali je propao jer nije dobila novi pasoš, a povraćaja novca nije bilo, jer je imala najjeftiniju kartu. Drugi je bio u julu, kad ju je obezbeđenje "Er Evrope" sprečilo da putuje, jer bi u Madridu, zbog rasporeda terminala, morala da izađe iz tranzitne zone, a nije imala vizu. Treći pokušaj ipak je bio sa srećnim krajem.


MORALI DA JE PREGLEDAJU LEKARI

VESNA i Slobodan do poslednjeg trenutka nisu mogli da se oslobode stresa i brige zbog Vase. Naime, svi putnici iz Madrida već su uveliko napustili aerodromsku zgradu, a ona se uporno nije pojavljivala. Zbog toga su se uplašili da je Španci nisu zadržali, ko zna iz kog razloga. Međutim, ispostavilo se da je ona imala glavobolju, pa su je lekari, za svaki slučaj, pregledali, i tek nakon toga se pojavila u aerodromskom holu.