BIP otvara fudbalsku akademiju

Vlada Ilić

nedelja, 08. 09. 2019. u 08:52

БИП отвара фудбалску академију

Foto FK BIP

Ideje sportskih radnika iz Čačka uskoro postaju stvarnost. Najtalentovanijoj deci stipendije

STANjE fudbala u našem gradu nije sjajno, a i svedoci smo da je ovaj sport kod nas devalvirao. Mi smo se uhvatili ukoštac sa tim problemom, i pred nama je veliki rad kako bi podigli fudbal na viši nivo i kako bi našu decu izveli na pravi put. Napravili smo, po meni, jedan dobar tim.

Pročitajte još: Neuspešan pokušaj iznajmljivanja BIP-a, bivši radnici nastavljaju proizvodnju

Ovako je ideju o stvaranju fudbalske akademije koja bi radila pri FK BIP u Čačku, izneo novi trener u ovom klubu koji postoji više od četiri decenije, Mirko Radovanović. Njega, kao i njegovog kolegu Ivana Đokovića, ali i novog direktora mlađih selekcija, predstavio je predsednik kluba Nenad Stanković, naglašavajući da će buduća akademiju raditi po najvišim evropskim standardima.

- Najtalentovanijoj i najboljoj deci, koja već sada mogu da se prijavljuju u naš klub, pokušaćemo da obezbedimo kvalitetan rad na terenu, stipendije, ali i boravak i ishranu u klubu - kaže Stanković. - Uradili smo projekat koji će obezbediti kontinuirano i stabilno finansiranje kluba, što znači i dobar rad. Ciljeve smo postavili, napravili smo strategiju koju ćemo realizovati u ciklusu od četiri do osam godina.

Pročitajte još: Raspisan oglas za iznajmljivanje BIP-a, a ovo su uslovi

Postavljenjem Milutina Marušića Mareca na poziciju direktora omladinske škole, FK BIP puno dobija, naglašava Stanković. Svoje znanje i iskustvo Marec će preneti, kako saradnicima, tako i mladim naraštajima koji moraju da imaju pravo detinjstvo.

- Uz pravilno odrastanje trudićemo se da ih naučimo fudbalskim veštinama i da im prenesemo neka naša iskustva - rekao je Stanković. - Plan nam je i da dovodimo velika fudbalska imena, kako igrače, tako i trenere, koji će ovoj deci dati pravu sliku razvojnog puta. Već kroz dve nedelje doći će da nas poseti Perica Ognjenović, igrač Crvene zvezde i Real Madrida.


Nova uprava i treneri fudbalskog kluba

Fudbalski klub BIP, inače, oduvek je bio poznat po kvalitetnom radu sa mlađim kategorijama što govore i rezultati postignuti u proteklih deset godina. Trenutno u najkvalitetnijim ligama Srbije i Evrope nastupa više od 30 igrača koji su u nekom periodu svog fudbalskog odrastanja prošli selekcije ovog kluba. Tu je i desetak trenera, koji su ponikli na stadionu BIP, koji već uveliko grade svoje zavidne karijere. Rukovodstvo je dovođenjem novih ljudi želelo da klub vrati na put stare slave.

- Mojih deset godina trenerskog rada i 19 igračkog, mogu da daju pun doprinos kada je u pitanju stvaranje i organizacija sportskog sektora. Zahvalan sam na poverenju, i sa razlogom je napravljena reorganizacija - ističe Marušić. - Pored igrača koje smo iznedrili, tu je sigurno i desetak trenera koji su napredovali u svojim karijerama.

Dolaskom Mirka Radovanovića i Ivana Đokovića, kaže Marušić, klub je dobio dva izvrsna čoveka i profesionalca. Inače, dosta je u poslednjih četiri do pet godina urađeno na programu planiranja i programiranja kadra, zaključuje Marušić.

Foto FK BIP

ZAVIDNE KARIJERE

DVOJICA novih trenera imaju zavidne karijere iza sebe. Mirko je ponikao u Borcu iz Čačka, igrao je u Radničkom iz Kragujevca, a ostvario je zapažene rezultate u Železničaru iz Sarajeva. Bio je u Trenčinu, pa u Smederevu, nakon čega se ponovo vratio u slovački klub. Put ga kasnije vodi u Finsku, a karijeru je završio u Slogi u Petrovcu na Mlavi.

Ivan je najpre igrao u Poletu iz Ljubića, potom u Borcu i Rumuniji, odakle se ponovo vratio u Čačak. Igrao je i za Novi Pazar, a karijeru je završio u klubu iz kojeg je potekao.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije