TEŠKO da mogu sve da nabrojim po imenu, a još teže da svima zapamtim rođendane. Ali, hvala Bogu, svi smo živi i zdravi, a drugo šta nam Bog da. I dobri ljudi koji su započeli da nam grade kuću - kaže Predrag Savić (52), iz Koretišta nadomak Gnjilana, glava najbrojnije srpske porodice na Kosmetu.

Po novom kosovskom sistemu, njihovo selo pripalo je opštini Novo brdo, a Savići nas dočekuju u prednjem delu dvorišta, gde su postavljeni temelji za izgradnju nove kuće. Dok majstori predano rade, Predrag nam objašnjava da njihov novi dom niče zahvaljujući humanim ljudima, organizaciji "Srbi za Srbe" i eparhiji raško-prizrenskoj, a da taj novi krov nad glavom za njegovu mnogobrojnu porodicu znači novi život. I više od toga. Dobiće uslovniji i prikladniji smeštaj od dve stare zemljane kuće, iz kojih izviruju dečije glavice.

I to neveliko dvorište i stare udžerice, dom su Savića, kojih, kako nam rekoše, ima ukupno dvadeset i četvoro. Predrag sa suprugom Stojnom, sinovima Ivicom (33) i Slobodanom (25), snahama Ivanom (29) i Jelenom (26) i njihovih desetoro dece. Sa njima u istom domaćinstu žive i Predragov brat Novica (47) sa suprugom i troje mališana, a tu su i njegova braća, Saša (53) i Siniša(44).

- Pošto nam je baka nedavno preminula, sada nas je dvadeset četvoro - potvrđuje nam Ivica (33), otac osmoro dece, koji radi kao higijeničar u ovdašnjoj osnovnoj školi.

Pročitajte još - DOM VIŠEČLANE PORODICE: Osveštani temlji kuće za porodicu Savić iz Koretišta

Kaže da svi žive od minimalca koji na ime rada u nekadašnjoj fabrici duvana prima njegov otac, ali i od socijalne pomoći i dečijih dodataka. Na pitanje da li im nedostaje mnogo toga, sležu ramenima. Njegova supruga Jelena kaže da im je nedostatak životnog prostora ipak najveći problem. Nemaju čak ni najosnovnije stvari, a u dotrajalim i pohabanim krevetima spava po nekoliko dece, ali ističu da su presrećni, jer će uskoro dobiti novu kuću.

Ivica sa decom


Novi i uređeniji životni prostor dobiće, nadaju se pre zime, a na pitanje da li je to dovoljno, Predrag kaže da su svi članovi njegove porodice skromni i da nemaju prevelike prohteve. Ipak, napominje da su dobili obećanje da će i njegovom bratu Novici, koji ima svoju porodicu, odnosno suprugu i četvoro dece, takođe biti sagrađen novi dom.

Na pitanje da li se ikada okupe zajedno za stolom, odmahuju glavama i kroz osmeh dodaju da jedu "po smenama". Tako uče i školarci, koji se nadaju da će izgradnjom novog doma imati sobu za učenje. Priželjkuju i kompjuter... Najviše se, ipak, nadaju miru.

Pročitajte još - NOVI DOM SAVIĆIMA SA KOSOVA: Marko Kešelj i Miroslav Raduljica organizuju humanitarno veče

HRANA OD "MAJKE DEVET JUGOVIĆA"

Kamen temeljac za početak izgradnje kuće Savića, početkom avgusta, sa igumanom manastira Draganac ocem Ilarionom, osveštao je episkop raško-prizrenski Teodosije sa nekadašnjim košarkaškim reprezentativcem Markom Kešeljem i predstavnicima organizacije "Srbi za Srbe", koji su organizovali donatorsko veče. Savići dobijaju po jedan obrok od eparhijske organizacije "Majka devet Jugovića", što im, kako nam rekoše, i te kako olakšava svakodnevicu.