Zbrinule 1.500 Srba iz Oluje

V. N.

četvrtak, 05. 09. 2019. u 20:46

Збринуле 1.500 Срба из Олује

Kolona izbeglica iz Hrvatske

Reči nisu dovoljne da opišu našu zahvalnost za vaša plemenita dela i milosrđe koje ste pokazali prema nama 1995. godine - rekao je gradonačelnik Beograd

TO što ste uradili za naš narod u najtežim trenucima, nikada se ne zaboravlja. Reči nisu dovoljne da opišu našu zahvalnost za vaša plemenita dela i milosrđe koje ste pokazali prema nama 1995. godine - rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je u četvrtak u Starom dvoru ugostio 40 monahinja i četiri jeromonaha iz manastira Svete Lidije Filipljanke, iz grčkog mesta Asprovalta, zahvaljujući im što su za vreme trajanja akcije "Oluja" u manastir primili 1.500 ljudi i dece.

Tamo su krstile više od 1.000 srpskih učenika, a otvorile su prvu srpsku školu u koju su pre podne išla grčka, a posle podne srpska.

Radojičić je gostima poručio da su Beograd i Srbija njihov drugi dom, gde su uvek dobrodošli i da se nada da će se nastaviti razvijanje bratskih odnosa.

Pročitajte još - Tumanski monasi još jednom oduševili Srbiju (VIDEO)

Arhimandrit Nikanor je rekao da im je velika čast što su lepo prihvaćeni u Srbiji, gde su posetili Vladu Srbije, srpskog patrijarha, manastire i crkve. Naveo je da je prihvatanje i odgajanje srpske dece započeo pokojni arhimandrit Teofil, a da su monasi i monahinje njegovo delo nastavili.

- Učio nas je da ne treba da govorimo samo o ljudima, narodima i bratstvu, nego da to pokažemo na delu. Otac Teofil je odmah po stradanju srpskog naroda osmislio program kako bi srpska deca dolazila i bila pod patronatom sestara manastira Svete Lidije Filipljanke - rekao je arhimandrit Nikanor.

IKONA NA DAR

GRADONAČELNIK Beograda je od monahinja dobio na dar ikonu Svete Lidije iz ovog manastira i poklon manastira Svete Trojice ispod Olimpa, a bratstvu i sestrinstvu manastira on je poklonio grafiku Beograda, koju je naslikao Momo Kapor.


Zoran Radojičić sa gostima iz Grčke u Starom dvoru Foto Tanjug

Sestrinstvo Svete Lidije je poznato po svom humanitarnom radu, a u okviru manastira nalazi se jedna od najvećih humanitarnih organizacija u Grčkoj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nemanja

05.09.2019. 21:38

Kao maturant 2004.godine bili smo srdacno primljeni u manastir Sv.Lidije na prenociste.Divni ljudi.Ugostili su nas kao rod rodjeni.