JEZIVA STRANA ISTORIJE: Lobanje stotina dece gledaju ka moru u čast bogova (Foto)

Novosti Online

sreda, 28. 08. 2019. u 17:41

ЈЕЗИВА СТРАНА ИСТОРИЈЕ: Лобање стотина деце гледају ка мору у част богова (Фото)

Foto EPA

Deca su, prema saznanjima peruanskih arheologa, ubijena tokom vlažnog vremena severno od Lime, verovatno u pokušaju da se udovolji fenomenu El Ninja
PERUANSKI arheolozi otkrili su blizu Huančakoa veliku grobnicu sa posmrtnim ostacima 227 dece žrtvovane u ritualnima drevne Čimu kulture.

Lokalitet gde su deca žrtvovana pronađen je kod Huančakoa, obalskog turističkog mesta severno od Lime. „Ovo je najveći lokalitet sa posmrtnim ostacima dece ikada pronađen“, rekao je agenciji AFP šef arheološkog tima, Feren Kastiljo.

Pročitajte još: JEZIVA MISTERIJA: Više od 140 dece sa iščupanim srcima zakopano uz lame (VIDEO)

Kastiljo je rekao da su deca, uzrasta od četiri do 14 godina, žrtvovana u čast bogova drevne Čimu kulture, koja je do 15. veka naseljavala peruansku dolinu Moče.

Deca su, prema saznanjima arheologa, ubijena tokom vlažnog vremena, verovatno u pokušaju da se udovolji fenomenu El Ninja, a pokopana su tako da su okrenuta moru.

Neka tela su i dalje imala kožu i kosu kada su pronađena.

Pročitajte još: ZAGONETKA POMPEJE: Ko je preživeo erupciju Vezuva


Arheolozi ne isključuju mogućnost da će pronaći još posmrtnih ostataka.

„Gde god da uzmemo da kopamo, pronađemo još jedno“, istakao je Kastiljo.

Čimu civilizacija naseljavala je obalske delove Perua od 1200. do 1400. godine i redovno ritualno žrtvovala decu.

Tokom svog postojanja bila je najmoćnija u Peruu sve dok je Inke nisu pokorile 1475. godine.

U aprilu prošle godine arheolozi su takođe otkrili grobnicu sa ostacima 140 dece. Dva meseca kasnije otkrili su još jednu sa 56 tela.

(rts.rs)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Šumadinac BRE

28.08.2019. 17:52

Pogledajte u Hrvatsku...imate najvece logore smrti za sve uzraste....Cuveni deciji logor smrti...najsuroviji i jedini te vrste na svetu ikad...demoni....

.

28.08.2019. 19:48

@Šumadinac BRE - a takodje su ritualno pobijeni "zrtvovani" za srecu u hrvata... A prinoseni hrvatskim bogovima, a njihovi bogovi su iz raznih naroda, zavisi ko je bio zavojevac...

Blagoje Jovovic

29.08.2019. 12:01

Pozovite ih u Krvacku...Toliko ima neispitanih kraških jama,gde je najmonstozni kvazi narod na svetu koji izmislio Vatikan ubijala decu samo zato što su im roditelji pravoslavne veroispovesti.