Magija plesa, od Bolivije do Srbije

J. LEMAJIĆ

26. 08. 2019. u 10:14

Магија плеса, од Боливије до Србије

Foto J.L.

Jedinstveni subotički festival "Interetno" okupio minulog vikenda 23 folklorne grupe i za sedam zemalja. n U centru grada nastupilo čak 750 učesnika. Ovacije za goste iz Južne Amerike, "Kaćušu"...

NEMAM puno prilike da putujem, a gledajući igru i pesmu iz raznih zemalja sveta imam osećaj kao da sam bila u njima. A verovatno neću nikada. Zato svake godine nestrpljivo čekam "Interetno"!

Ushićeno, dok pokušava da nadjača muziku sa Dalekog istoka, koja se ovih dana prolama centrom Subotice, kaže tinejdžerka Jelena M., koja zajedno sa stotinama sugrađana uživa u nastupima 23 folklorne grupe iz Rusije, Kolumbije, Bolivije, Malezije, susedne Mađarske i, naravno, Srbije, ovogodišnjim učesnicima 18. festivala "Interetno".


PROČITAJTE JOŠ: Holivud zgrnuo pare na vojničkoj hrabrosti Srba

- Predstavićemo igru po kojoj je Bolivija prepoznatljiva, ali se najviše igra u tri pokrajine i nama je najbliža. Mi ih zovemo severni, južni i istočni ples - kaže Raisa Toriko iz Bolivije, jedna od 750 plesača koji su zaplesali na prostoru nazvanom "Etnopolis".

Čuvenom "Kaćušom" i setnom "Podmoskovske večeri" članovi folklornih ansambala "Tanok" i "Kazbek" iz Rusije podigli su Suboticu na noge.

- Jako je lepo videti kako publika peva sa nama, kako zna čitav tekst. To jeste zbog sličnog jezika, ali i zbog ljubavi naroda i naše dve zemlje - ističe Sonja iz ansambla "Kazbek".

Pre 18 godina, kada je u organizaciji Mađarskog kulturnog centra "Nepker" - "Interetno" počeo svoju istoriju kao jednodnevni skup, ni sami organizatori nisu slutili da će postati višednevno dešavanje širokog spektra umetnosti, koje je tokom godina održavanja posetilo više od 250.000 posetilaca.


- Festival je prešao dug put od malog dvorišta "Nepkera", kada je prvi put organizovan 2002. godine i trajao samo jedno popodne, do velikog Etnopolisa u centru grada - naglašava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Bal na vodi vežbaju u Nišu

UNESKO

DRAGAN Đorđević, predsednik Međunarodne organizacije folklornih festivala, naglasio je da je "Interetno" jedan od najvećih folklornih međunarodnih festivala u Srbiji.

- Od ove godine devet festivala u Srbiji je pod pokroviteljstvom nacionalne Sekcije za saradnju sa Uneskom pri Ministarstvu spoljnih poslova, a među njima je i "Interetno" festival - smatra Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije