Bal na vodi vežbaju u Nišu

J. Ć. - J. M.

subota, 24. 08. 2019. u 14:00

Бал на води вежбају у Нишу

Mia, Milica i Sara sa trenerom Marijom Nešić

Tim iz naše zemlje, uz još 35 ekipa, učestvovaće na prvom svetskom prvenstvu u sinhronom i umetničkom plivanju za kadetkinje. Boje Srbije braniće Mia Orlović, Milica Stanković i Sara Stojanović

NA prvom Svetskom prvenstvu u sinhronom i umetničkom plivanju za kadetkinje uzrasta od 13 do 15 godina - Srbija će imati svoje predstavnike. Na nadmetanju u Bratislavi, od 28. avgusta do 1. septembra, boje naše zemlje braniće Mia Orlović (15), iz Beograda, i Milica Stanković (14) i Sara Stojanović (14), iz Niša. One će, među 36 ekipa iz celog sveta, svojim "balom na vodi" u disciplinama duet i solisti stremiti medalji.

PROČITAJTE JOŠ - Koreografije pod vodom jačaju telo i um

Iako su već učestvovale na velikim takmičenjima, ne kriju da je trema iz dana u dan sve prisutnija, ali i da je sve veća želja da na prvenstvu, koje će okupiti reprezentacije i sa drugih kontinenata, daju svoj maksimum. Svakog dana, zato, po nekoliko sati dnevno vredno uvežbavaju koreografije na niškom bazenu "Čair", a put glavnog grada Slovačke kreću krajem avgusta.

PROČITAJTE JOŠ - Niške plivačice ne mogu na OI jer nemaju pare na put do Portugalije

- Daćemo sve od sebe, najbolje što možemo, zato vrlo ozbiljno vežbamo. Treninge ne propuštamo. Da bismo trenirale, Milica i ja ove godine nismo otišle na more sa porodicama. Odricanja je mnogo i tokom godine kada vežbamo, a naročito sada, dok se pripremamo za ovo, za nas, najvažnije takmičenje do sada - priča, za "Novosti", Sara, koja će sa Milicom predstavljati Srbiju u duet disciplini, dok će Mia, iz beogradskog plivačkog kluba "Ušće", nastupati kao solistkinja. Ona je u Niš došla pre mesec dana, kako bi redovno vežbala sa Sarom i Milicom.

- Pripreme su vrlo ozbiljne i teške, ali trudimo se da za što manje vremena uradimo što više posla. Umetničkim plivanjem se bavim sedam godina, a poslednjih godinu dana i plivanjem. Kondicija je dobra, ali je trema ogromna, kao i pritisak koji imamo u težnji da se što bolje pokažemo. Verujemo, ipak, da ćemo na predstojećem takmičenju dobro proći - uverena je Mija.

Trener kadetske reprezentacije Srbije Marija Nešić, pod čijim budnim okom ove mlade dame svakodnevno vežbaju, kaže da se Svetsko prvenstvo za ovaj uzrast održava prvi put, pa je samim tim i uzbuđenje veće.

- Intenzivne pripreme počeli smo sredinom jula i vežbaćemo do odlaska na takmičenje. Važno je da su devojke ponosne što im je pružena prilika da budu deo reprezentacije, da predstavljaju svoju zemlju i učestvuju na jednom takmičenju ovako visokog ranga. Tu smo, radimo, dajemo 200 odsto volje, snage i želje, i nadamo se da će to da urodi plodom - kaže Nešićeva.

SAME SNOSE TROŠKOVE

DEVOJČICE koje predstavljaju Srbiju same snose troškove odlaska na takmičenje. Suma nije mala, pa je malo falilo da zbog finansija ne odemo na Svetsko prvenstvo - kaže trener Marija Nešić. - Roditelji su bili u obavezi da pokriju troškove puta, prevoza i smeštaja. Grad Niš je, ipak, delom pomogao, i hvala im, dok je za plivačicu iz Beograda njen klub morao da nađe sredstva. Malobrojni su, nažalost, oni koji imaju razumevanja i prepoznaju trud i rad ove dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije