Bratoljub čeka ljude

V. Mitrić

23. 08. 2019. u 13:27

Братољуб чека људе
"Novosti" sa žiteljima Ljubovije i Bratunca posle vesti da će Bosna i Hercegovina uraditi pristupni put. Srbija još pre dve godine izgradila most i ispunila sve obaveze

SKADAR na Drini, most popularno nazvan Bratoljub, koji fizički, ali ne još i faktički, povezuje Ljuboviju na desnoj, srpskoj obali i Bratunac na levoj je - gotovo pust. I na levoj strani Drine su Srbi, ali most već dugo ne služi onome za šta je napravljen - da poveže Srbiju i BiH i narode koji su vekovima naslonjeni jedni na druge.

Milovan Kovačević, predsednik opštine Ljubovija, kaže da je vest da je Predsedništvo BiH naložilo Savetu ministara BiH da obezbedi još tri miliona maraka, za izgradnju pristupnog puta do mosta na Drini i zdanja za kontrolu vozila, putnika i robe, s oduševljenjem je primljena na obe obale Drine. Već je dve godine prošlo od kada je Srbija izgradila most i ispunila sve dogovorene obaveze.

Ako sve bude bilo kako treba, smatra naš sagovornik, "radovi na levoj obali, gde će biti kontrole za obe države, mogli bi da počnu za mesec dana".

Na Bratoljubu su samo policajci koji kontrolišu da ga ne koriste migranti za ilegalan prelaz državne granice i kojekakvi mešetari, kojima je Drina bila i ostala "meka" za šverc i krijumčarenja.

- Priča se da politika "koči" radove, da se neki plaše da će biti konkurencija prelazu u Karakaju, kod Zvornika, mada su svi imovinsko-pravni poslovi rešeni i izabrani izvođači posla - kaže Mujo Salihović, penzioner iz obližnjeg sela Pobrđa, kod Bratunca, koji kraj mosta peca ribu. - Ovo je most koji je, od najveće važnosti, ne samo za Bratunac i Ljuboviju, već i za povezivanje središnjih delova Srbije i BiH. Koliko je važno za kamiondžije iz ovog kraja, koji često prelaze sa jedne na drugu obalu, ne treba ni naglašavati.

Pročitajte još - SUDBINA MOSTA "BRATOLjUB": Otvaranje koči 3,5 miliona

Carinjenja kod Ljubovije i Bratunca ne samo što nema, već ni bilo kakvog drugog saobraćaja, osim putničkog preko starog mosta, koji je u više nego očajnom i rizičnom stanju. Za njega i bezbednost na njemu odavno niko nije stavio "paraf".


Prilaz mostu sa BiH strane

- Kako se ne bismo radovali otvaranju novog mosta, kad preko starog ne smeju više da idu ni kombiji, a za carinjenje kamioni svaki put naprave stotinak kilometara više, nego da je "kod kuće" - kaže Spasoje Mušikić iz Bratunca. - Naša matica Srbija je, pre skoro dve godine, uradila svoje, baš kao majka koja misli najbolje o svojim čedima. Nadam se da će i oni koji su "kočili" radove sada da ih "otkoče" ili da ih započnu, bez obzira na izgovor zašto se čekalo. Bolje ikad, nego nikad.

Smiljka Mišikić, Spasojeva supruga, kaže da je "most višestruko koristan, zbog svakodnevne komunikacije iz grada u grad, a posebno zbog dece koja idu u školu u Ljuboviju ili Bratunac".

- Kad most bude otvoren, bićemo kao jedan grad, što je blagodet koju želimo i kojoj se nadamo, stari naš san, evo doživljen voljom vlasti Srbije, a nadamo se i ove u RS i BiH.

Bratunčanin Jovan Simić kaže da "nema tog čoveka koji se ne raduje da most bude otvoren, jer to, za ovdašnje ljude, znači veliki dobitak za svakodnevni život, za komunikacije, druženje, rad, učenje i ljubav mladih sa dve obale Drine".

- Treba samo videti stari most, koji je u jadnom stanju, i novi, pa shvatiti ko nas je i kako "pogledao" da nas poveže, posle toliko decenija, bez lažnih obećanja kako je uradila vlast Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem - kaže Simić. - Kako su obećali, tako je bilo od početka do kraja, a neke druge vlasti su od svih obećanja samo navodile lokaciju sadašnjeg mosta kao odgovarajuću za valjano premošćavanje Drine.

Pročitajte još - Trninić: "Bratoljuba" pustiti u rad što pre!

Jovan Radović iz Bratunca kaže da se raduje otvaranju mosta "kao malo dete". To je, ukazuje on, povezivanje centra dva grada, dve države, dva bratska naroda. Što u šali, što u zbilji kaže, odnosom prema mostovima vidi se ko je čitao, shvatio i razumeo sa koliko je ljubavi, ali i znanja, o mostovima pisao naš nobelovac Ivo Andrić.

- Veći dar od mosta na Drini nismo mogli da dobijemo, jer će on biti "žila kucavica" za sve naše porodice, firme, radnje, naše države - ističe Radović. - Verujem da će i vlasti u BiH, nadležne za dovršetak radova, učiniti svoj deo posla. Krajnje je vreme da naše bratoljublje, koje je premostilo Drinu, "premosti" i ono što se zovu "naša posla". Jedva čekam da pređem, kao čovek, novi most na Drini, čiju sam izgradnju pratio iz dana u dan.

Za Tomu Savića iz Bratunca "radovanje je nešto što se, jednostavno, podrazumeva kad je reč o novom mostu".

- Ko nije svestan njegovog značaja, onda mu ne vredi ni govoriti, jer je reč o nasušnoj potrebi oba ova kraja i obe države, što će unaprediti i život i rad svih nas - poručuje Savić.

Mujo Salihović (levo) s našim reporterom

MAŠTALI KAO DECA

SLAVIŠA Bojić (na slici) iz Ljubovije, koga smo zatekli kraj njive zasađene duvanom kod mosta, veruje da je blizu dan, kada će "saobraćaj da zaživi, na korist, sreću i zadovoljstvo ovdašnjih ljudi, među kojima su mnogi, još kao deca, maštali o tom danu".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije