LOZNIČANKA Danka Stošić, medicinska sestra na Neurološkom odeljenju Opšte bolnice u Loznici, u četvrtak je od gotovo sigurne smrti spasla sugrađanina Dragana M. (65), koji je nepomičan ležao ispod mosta na Štiri. Dok je išla ka obližnjoj prodavnici kod "Zelene pijace", Danka je, za razliku od mnogih koji su pre nje nastavili dalje praveći se da ne primećuju nepomičnog čoveka, sišla u korito reke i videla da je Dragan u besvesnom stanju.

- Bez razmišljanja sam mu dala veštačko disanje, okrenula ga u koma položaj i ubrzo je čovek počeo da diše, a onda sam pozvala Hitnu pomoć, koja je brzo stigla - kaže nam Danka, koja u bolnici radi na neodređeno. - Čudno je bilo videti mene ispod mosta i mog slučajnog pacijenta, naravno daleko od bolnice i bilo kakvih instrumenata i lekova. Ali, važno je da je čovek prodisao i da za njega ima nade.

Pročitajte još - VETERINARKA HEROJ: Porodila ženu kraj puta i spasila dete (VIDEO)

Danka je sa kolegama iz Hitne službe krenula da isprati zbrinjavanje Dragana M. u Domu zdravlja, gde mu je pružena potrebna pomoć, pa je, kaže, s obzirom na stanje u kakvom ga je ona zatekla, bio "kao nov". Lekari i ostalo osoblje su čestitali Danki, ne samo na humanom gestu, već i što je primenila sve potrebno znanje i umeće iz medicine i sačuvala život sugrađaninu.

Ne zna se kako je Dragan M. završio ispod mosta, ali je rodbina, koja je stigla u Hitnu službu, posvedočila da je krenuo na Gradilište, deo Loznice, gde se nalazi Služba medicine rada.

- Osećam se srećno i ispunjeno što sam, kako kažu i lekari, sačuvala jedan ljudski život - kaže Danka, koja na Neurološkom odeljenju lozničke bolnice radi sa najtežim bolesnicima, posvećena pacijentima i profesiji, i dalje radeći na ugovore od po tri meseca.