MOSKVA - Prvi čovekoliki ruski robot koga su nazvali Fjodor poleteo je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu na Međunarodnu kosmičku stanicu. Raketa "Sojuz-2.1" ponela je u kosmos, osim Fjodora, i hranu i tehniku za kosmonaute na MKS.

Pročitajte još: Američki kosmonauti u šetnji svemirom (VIDEO)

Robot koji je sedeo u sedištu kapetana držeći rusku zastavicu u desnoj ruci, poslao je Tviter poruku ubrzo posle ulaska u orbitu, navodeći da je prvi deo proba sproveden po planu. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Pročitajte još: ZEMLjI PRETI „BOG HAOSA“: Asteroid stiže u narednih 10 godina, a nemamo odbranu

Kao nekada Gagarin i Fjodor je izgovorio čuvenu rečenicu: "Krenuli smo!" Posle 49 sekundi kosmički brod je ušao u orbitu udaljenu više od sto kilometara od Zemlje i to simbolično znači da je on postao kosmonaut. U kosmosu će biti 17 dana.

Iako su u "Roskosmosu" želeli da prvi čovekoliki ruski robot bude napravljen samo od ruskih delova, u tome se nije uspelo. Od 48 motora koje ima robot, 32 su ruska, a ostali su strani, iz Švajcarske i drugih zemalja. Važnih delova ima i iz Nemačke i SAD. Kompjuter koji koristi robot je takođe iz inostranstva. "Obukom" robota bavilo se pet ruskih programera. Zasada taj robot nema veštačku inteligenciju i može samo da razgovara sa kosmonautima. On još nije sposoban da nešto uzme i popravi, kaže Jevgenij Durov, izvršni direktor "Androidne tehnike" koja je napravila Fjodora.