VIKTORIJA Dragić (18), iz Kruševca, oslepela je kao šestomesečna beba u inkubatoru, jer joj nisu zaštitili oči. Danas ne može da vidi svet oko sebe, ali ga osvaja. U ponedeljak je bila prva slepa sportistkinja u Kruševcu koja je počela da vozi pravi, profesionalni bicikl prilagođen osobama sa invaliditetom.

Za "Novosti", obećava da će voziti do medalje.

PROČITAJTE JOŠ - Mali Vuk pobedio smrt, njegovo srce kuca junački

- Za biciklizam sam se zainteresovala kada sam prvi put sela na tandem bicikl. Probala sam da vozim do Jastrepca - priča, za "Novosti", Viktorija Dragić. - Verujem da ću napraviti dobre rezultate i na takmičenjima, jer želim da se posvetim ovom sportu. A mogu, verujte, jer već imam osvojene dve medalje u atletici na 100 i 200 metara. Inspirišu me treneri i svaki izazov.

Slepa Kruševljanka kaže da želi da kaže svima koji ne veruju u sportiste koji ne vide da ipak malo bolje pogledaju. I zaista, ukoliko to učine, u Viktoriji će videti talentovanu sportistkinju, učenicu trećeg razreda Hemijske škole, koja je s uspehom završila redovnu Osnovnu školu "Vuk Karadžić", igrala u dramskim predstavama, a 2015. godine uz pomoć tiflologa priredila i svoju izložbu fotografija u Kruševačkom pozorištu.

Uz nju će na mesto pilota voziti iskusni biciklista KPB "Bela stena" Ivan Grujić. Od 15 aktivnih članova kluba, njih četvoro je osposobljeno i spremno da vozi sa slepim i slabovidim Kruševljanima.

- Nije cilj samo osvajanje medalja: slepe i slabovide osobe zavise od porodice i pratilaca, i otuda su veoma pasivne. Zato im bavljenje sportom daje dodatno samopouzdanje, osećaju se vrednijim, shvataju da mogu da doprinesu - kaže nam Snežana Radović, predsednica ove organizacije.

Lokalna zajednica imala je sluha da podrži formiranje Sportskog saveza za osobe sa invaliditetom i sve više članova se vraća u rodni grad sa sjajnim rezultatima, ostvarenim na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Podrška u opremanju neustrašivih sportista veoma je značajna.

- Mi se kao društveno odgovorno preduzeće trudimo da pomažemo svuda gde je to potrebno, po tome smo i poznati - napominje, za "Novosti", Vesna Kovačević Stanković, zamenica direktora Korporacije "Trajal".


BICIKL VOŽEN NA NAJVEĆIM TAKMIČENjIMA

SVEGA pet profesionalnih tandem bicikala se koristi u Srbiji za sportska takmičenja. Na biciklu identičnom ovom koji je izrađen za potrebe kruševačkih sportista sa invaliditetom, paratriatlonci su osvojili srebro na Svetskom i zlato na Evropskom prvenstvu, a identičan bicikl vožen je i na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

- Ne zovu slučajno tandem bicikl biciklom ljubavi, jer dvoje mora da sinhronizovano pedalira - objašnjava Aleksandar Marić, biciklista i vlasnik firme "Metal DOO" iz Kragujevca, koja je izradila kruševački bicikl.