NOVI POGLED NA 2. SVETSKI RAT: Ovako se japanski car osećao posle sukoba, ali mu nisu dali da prizna

Beta

utorak, 20. 08. 2019. u 22:54

НОВИ ПОГЛЕД НА 2. СВЕТСКИ РАТ: Овако се јапански цар осећао после сукоба, али му нису дали да призна

AP Photo

U privatnom dnevniku Mičiđija Tađime, najvišeg zvaničnika vladine Agencije za carski dvor u periodu 1949-1953, jasno se pominje Hirohitova želja da "građanima izrazi duboko žaljenje i osećaj kajanja"
Nekadašnji japanski car Hirohito, koji je vladao tokom Drugog svetskog rata, želeo je da izrazi kajanje zbog sukoba ali ga je tadašnji premijer u tome sprečio, navodi se u dokumentima koje je objavila državna televizija NHK.

U privatnom dnevniku Mičiđija Tađime, najvišeg zvaničnika vladine Agencije za carski dvor u periodu 1949-1953, jasno se pominje Hirohitova želja da "građanima izrazi duboko žaljenje i osećaj kajanja".

Pročitajte još: KOMENTAR: Hirošima


NHK je dokumente koji pokrivaju period od 5,5 godina dobila od porodice pokojnog Tađime i dala ih na analizu više istoričara i drugih eksperata.

Hirohito, koji je 1989. preminuo posle više od šest decenija na Prestolu hrizanteme, želeo je da te reči ubaci u govor povodom ceremonije proslave kraja američke okupacije i vraćanja suvereniteta Japana 1952.

"Mislim da treba da uključim izraze kajanja. Osećam veliko kajanje. Stvarno želim da dodam taj deo, razmišljanje o prošlosti i disciplinu za budućnost, iako reči mogu da budu promenjene", rekao je tada car svom zvaničniku, kako prenosi NHK.

Međutim, navodi televizija, tadašnji premijer Šigeru Jošida se tome suprotstavio "i taj deo je bio izbačen".

Pročitajte još: Hirošima se seća stradalih

Jošida se, kako navodi Tađima, bojao da bi "ljudi rekli da je on (Hirohito) odgovoran za izbijanje rata" na Pacifiku. To pitanje i danas deli istoričare.

Eksperti koji su proučavali Tađimin dnevnik su rekli da su bili "veoma iznenađeni" otkrićem koliko je bila "snažna" Hirohitova želja da izrazi žaljenje.

NHK u dokumentarcu navodi da je car Tađimi više puta izražavao nezadovoljstvo jer ne može da kaže šta misli, ali da je morao da poštuje ustav prema kome je premijerova reč bila poslednja.

Takođe, čini se da je Hirohito krivio sebe jer nije uspeo da zaustavi napredovanje japanske vojske širom Azije.

Na kraju, Hirohitov sin i naslednik Akihito, koji je vladao od januara 1989. do aprila 2019, u svom govoru 15. avgusta 2015, na 70. godišnjicu kapitulacije Japana, upotrebio reči "duboko kajanje" zbog nedela koja je počinila japanska vojska.

Akihito je te reči ponavljao svake godine pre nego što je u aprilu abdicirao.

Njegov sin Naruhito, koji je na presto stupio 1. maja, ponovio je isti izraz u obraćanju 15. avgusta, i tako potvrdio ranije izraženu želju da nastavi da priznaje zločine iz imperijalističke prošlosti zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milica

22.08.2019. 11:28

@Posmatrac - Još jednom dobro pročitaj tekst. I nisi baš neki posmatrač.