Mali Vuk pobedio smrt, njegovo srce kuca junački

S. BABOVIĆ

19. 08. 2019. u 09:00

Мали Вук победио смрт, његово срце куца јуначки

Baka Nadežda sa Vukom i dedom Sašom Foto S. Babović

"Novosti" u porodici najvećeg heroja u Srbiji među bebama,koji je u maminom stomaku preživeo udes. Dečak rođen na dan kada je u nesreći izgubio oca, carskim rezom majke koja je takođe preminula

ROĐEN je 10. januara, na dan kada je u saobraćajnoj nesreći izgubio oca, a samo dan pre nego što je ostao bez majke, koja je preminula od posledica teških povreda i koja ga je donela na svet u operacionoj sali bolnice u Kruševcu. Zove se Vuk. Nisu mu davali velike šanse da će da preživi, imao je svega tri i po kilograma. Reanimiran je po rođenju i prevezen u Klinički centar Kragujevac.

Tri meseca je trajala borba neonatologa za život malog heroja, čije je srce kucalo kao kod odraslog čoveka, junački. Roditelji Stefan Ilić (26) i Jovana Milenković (25) nisu dočekali da vide svog dečaka. Uspomenu na njih danas čuva Jovanina porodica, baka Nadežda, otac Živomir Saša Milenković i Jovanina rođena sestra Teodora, koji su bili povređeni u istom, užasnom sudaru "fijata" i autobusa "Jugprevoza" na Čokotinom brdu.

- Pamtiću sve dok sam živ. Autobus je udario u ogradu i potom krenuo direktno na naša kola - svedoči, za "Novosti", Vukov deda Saša Milenković. - Odmah posle sudara, bilo mi je jasno da Stefan nije živ. Jovani sam dao veštačko disanje, masirao je neprestano dok nije došla Hitna pomoć. Video sam da uopšte nije dobro, ruke su mi skoro propadale dok sam pritiskao, ali se nisam predavao. Pokušavao sam da povratim svoju trudnu ćerku. Probao sam da joj izvučem nogu, bila je zaglavljena... Onda je došla Hitna pomoć. Sve to je dugo, predugo trajalo. Teodora je prebačena, a posle nje i Jovana. Jovanu nisam mogao da spasem, ali sam možda produžio njen život. Možda je zato moj unuk živ...


PROČITAJTE JOŠ - JEZIV SUDAR KOD KRUŠEVCA: Teško povređenoj ženi se bore za život, beba rođena carskim rezom na "veštačkim plućima" (FOTO+VIDEO)


Drama koja je počela na regionalnom putu Kruševac - Niš, odakle se porodica iz Đunisa uputila u kruševačku bolnicu zbog Jovaninog pregleda, nastavljena je u jedinici intenzivne nege. Tri puta su lekari mladu trudnicu uvodili u salu. Borba za život devojke nastavljena je i posle carskog reza i transporta novorođenčeta za Kragujevac.


Mali Vuk u krevetiću


Teodora Milenković je primljena sa teškim povredama grudnog koša, ali van životne opasnosti. Saša Milenković je bio takođe povređen, ali nije želeo ni da pogleda svoje rane. Noć je proveo u čekaonici, moleći se za ćerke i tek rođeno unuče. Ujutro su stigle strašne vesti: Jovana je umrla.

- Zamolio sam lekare da ništa ne govore Teodori, a kada je došao trenutak, ja sam joj saopštio istinu. Neka se na mene ljuti, morala je na nekoga... - govori nam Saša Milenković, koji je tom odlukom podneo još jedan teret kakav samo roditelji mogu da podnesu. - Posle nedelju dana lečenja izašla je iz bolnice. A onda smo nastavili da živimo na putu Đunis - Kragujevac. Odlazio sam po jutru, puštali su nas lekari da vidimo bebu kada god smo poželeli. Zajedno smo se svi molili i borili za nju. Vuka smo krstili u bolnici, 12. februara. Učinio je to bolnički sveštenik i svi smo bili tu. Bogu hvala, naša beba se nije predavala...


PROČITAJTE JOŠ - POSLE POGIBIJE STEFANA I JOVANE Ostao je bez mame i tate, lekari se bore za njegov život i zvaće se - Vuk!


Jovanina baka Nadežda svedoči da lekari nisu mogli da poveruju kako je po prelasku iz inkubatora u krevetac dečkić počeo da sam pije mleko na cuclu. Danas, kako smo se uverili, Vuk već puzi vrlo hitro i pokušava da šmugne iz kreveca.

- Nemiran je, ako je, naš je, živ je - priča Nadežda Milenković. - Sve je sada dobro. On je naš ceo svet.


Stefan Ilić i Jovana Milenković

Milenkovići su u stalnom kontaktu sa porodicom Stefana Ilića, sa kojim je njihova Jovana trebalo da počne da živi. Imali su velike planove. Jedan od njih je bio izvestan: rođenje malog Vuka 24. januara. Tragedija je sve promenila, pa i dramatično rođenje, dve nedelje pre termina. Posledice sudara "fijata", za čijim je volanom bio Stefan, a na mestu suvozača tast Saša, dok su sestre Jovana i Teodora bile na zadnjim sedištima, promenio je živote porodice. Vatrogasci su nadljudskim naporima izvlačili telo nastradalog vozača.

Porodica još uvek nema vesti iz tužilaštva o tom slučaju, pokrenutom protiv vozača autobusa, koji je bio osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Posvećeni su Vukovom oporavku. Obilaze grobove Stefana i Jovane. Dok napuštamo dom gde je trebalo da žive mladi roditelji, smeh njihovog sina čuje se daleko, sve do glavnog puta. I tada znamo, biće dobro. Mora biti dobro.

Detalj posle udesa u kome su poginuli mališanovi roditelji


SVAKIM DANOM SVE JE JAČI

STRAVIČAN udes dok je bio u maminom stomaku i gubitak kiseonika ostavili su manje posledice po bebu Vuka. Mlada tetka Teodora govori da su mu mišići bili slabi, ali sada i oni jačaju.

- Ručice su mu bile povijene, ali smo uspeli da to sredimo uz naporne vežbe - kaže nam odvažno Teodora Milenković (20), koja je odlučila da posveti svoju mladost neustrašivom sestriću. - Svakog meseca odlazimo u Beograd na kontrolu, dobijam instrukcije za vežbe. Ima nekoliko malo težih pokreta, zbog kojih se Vuk buni, ali ne ispuštam ga ni za trenutak. Radimo vredno. Kako vreme prolazi, sve je bolje. Počeli su i zubići da mu rastu, pa se mršti i negoduje.


KAONIK ZOVE SRBIJU!

UDRUŽENjE "Marko Cara Milanović" iz Kaonika kod Kruševca 20. avgusta organizuje tradicionalnu humanitarnu manifestaciju "Spasimo decu u saobraćaju", koja će biti posvećena bebi Vuku. Tokom folklorne smotre "Balkanijada", tokom centralnog dela manifestacije, u porti crkve biće postavljena posebna kutija gde će posetioci moći da ostavljaju priloge za pomoć malom heroju. Predsednik Udružnja Miroljub Milanović podvlači da su se pozivu da pomognu odazvala kulturno-umetnička društva, poznati pevači narodne muzike, Grad Kruševac, Turistička organizacija, Kulturni centar, MZ Kaonik i AMS Kruševac. Ima, dodaje, još prostora za podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Draga

19.08.2019. 09:54

Sve najlepše malom Vuku. Novinar bi trebao da zna da je beba od 3.5 kg normalne težine.

Provincijalka

19.08.2019. 12:17

@Draga - Zašto su Vam za sve krivi novinari. Vi zaista ne znate koliko Vaš komentar može da zaboli onog koji je ovaj tekst napisao. Zašto tražite dlaku u jajetu? lepo je da se neko setio i tog deteta icelokupnog dogadjaja. Da sve ne ode u zaborav. Samo komentar da svako ima svoju sudbinu.Šteta za roditeklje i njihovu mladost i živote. ipak je sudbina htela da neko ostane posle njih, da ih se seća i spominje. Najveće njihovo blago i bogatstvoje ostalo da nastavi život.

Зоран

19.08.2019. 14:41

"Све је то дуго, предуго трајало." Да ли то значи да је хитној опет требало предуго да стигне?