ANKI Paskaš, osamdesetčetvorogodišnjoj meštanki sela Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište, godine uopšte ne smetaju da bude uspešna u proizvodnji rakije od - zove. Već desetak godina bavi se ovim vrlo zahtevnim poslom i za taj svoj specijalitet je dobila mnogobrojne nagrade i priznanja na raznim sajmovima.

Majka troje dece i baka troje unučadi i jednog praunučeta, Anka Paskaš je ceo život provela baveći se poljoprivredom, stočarstvom, proizvodnjom sira i metli za čišćenje, koje prodaje na pijacama u Banatskom Karađorđevu, Žitištu i okolnim mestima.

Osim rakije od jabuka, višanja, krušaka i kajsija, raznih vrsta likera i lekovitih napitaka, baka Anka već desetak godina pravi rakiju od zove, što uopšte nije lako.


PROČITAJTE JOŠ - Baka Ljubica (105) voli Mila i "koka-kolu"


- Mukotrpan je to posao. Najpre se beru crne bobice kada zova sazri, zatim se otvara bobica po bobica, redovno se meša, a u samoj proizvodnji se dodaju kvasac i voda, procentualno. Kada je već za pečenje, kao i drugo voće, mora da se izabere dan za pečenje - kaže, za "Novosti", Anka Paskaš, koja iz godine u godinu usavršava proces i peče sve više rakije od zove, proizvoda veoma traženog na tržištu.

Baka Ankina rakija / Foto A. A