Migrantkinje učile kako se pravi sapun

Tanjug

subota, 17. 08. 2019. u 23:07

Мигранткиње училе како се прави сапун

Foto Tanjug

U Prihvatnom centru za migrante u Šidu održane su edukativne radionice tokom kojih su žene migranti učile kako da prave sapune od prirodnih sastojaka, što je bila prilika da se zabave, ali i steknu praktična znanja
ŠID - U Prihvatnom centru za migrante u Šidu održane su edukativne radionice tokom kojih su žene migranti učile kako da prave sapune od prirodnih sastojaka, što je bila prilika da se zabave, ali i steknu praktična znanja koja će im pomoći da se eventualno time bave i zarađuju za život.

Učesnice radionice su posle obuke dobile sertifikat na engleskom jeziku o završenom kursu pravljenja sapuna, a među njima bila je i Sahar iz Irana koja je u Srbiju došla pre godinu dana.

Ona je za Tanjug rekla da joj je bilo veoma interesantno da učestvuje u radionici i da, zajedno sa svojim prijateljicama iz Prihvatnog centra, nauči nešto novo.

Navela je da joj veoma nedostaje njena zemlja i da je Srbija samo usputna stanica ka boljem životu za nju i njenog sina, za koji veruje da će ga pronaći u Nemačkoj.

Dvodnevne edukativne radionice pravljenja prirodnih sapuna deo su projekta "Clandestino 2019. - Žene žive i na selu", u Prihvatnom centru u Šidu održane su 15. i 16. avgusta, a pre toga i u Centru za azil u Bogovađi.

PROČITAJTE JOŠ - Migranti izučili stolarski zanat

Edukatorka Ivana Milunović kaže da je veoma srećna što ima priliku da bude deo tako humanog projekta i dodaje da joj je još draže kada im se u pravljenju sapuna pridruže i deca.

"Oni se još više oduševe", rekla je Milunović i dodala da su žene veoma zadovoljne i da je bilo čak i muškaraca zainteresovanih da učestvuju u radionicama.


Istakla je da je ovaj projekat veoma koristan za njihovo napredovanje jer im pomaže da se odluče šta bi mogli da rade i kako da zarađuju dok su u situaciji u kojoj se trenutno nalaze.

"Pravili smo sapune po određenom planu i postupku", rekla je Milunović i dodala da se izrada ručno rađenih sapuna nije promenila od davnina s tim što su se sapuni nekada pravili od svinjske masti, a sada se za to koriste biljna ulja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branka

18.08.2019. 09:51

Bravo za organizatora, pomoći da budu samostalni srećno u novi život.

bravo za agitatore

18.08.2019. 23:29

@ Branka - Upadnu ti u zemlju, moras da ih izdrzavas, pa jos treba i da ih zabavljas ! Za njih ima para za sve, pa i za zabavu, dok nas narod gladuje i umire cekajuci na pregled. Sramota za one koji dovlace migrante, arce nase pare, sramota i za vas Branka sto tome aplaudirate !!!!

Niko

18.08.2019. 16:24

Nije moguce da u 21 veku jos postoje ljudi koji neznaju kako se pravi sapun.. Naoh plus mast sapun