NAKON što je četrdesetak ptica, uključujući i jato roda, 13. avgusta stradalo od udara struje sa dalekovoda u blizini paraćinske gradske deponije, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražili su reakciju EPS. Kako "Novosti" saznaju, ispod 13 dalekovodnih stubova pronađene su mrtve ptice sprženih nogu i perja, a jedina preživela, sa ozbiljnim povredama, zbrinuta je u Zoo-vrtu.

Vladan Vugdelija, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže da je stradanje jata roda otkriveno kad je meštanka sela Potočac pozvala nadležne iz paraćinske Elektrodistribucije, žaleći se na svakodnevne prekide isporuke električne energije.

- Direktor joj je rekao da problem izazivaju rode koje sleću na dalekovod, ali on nije alarmirao Društvo za zaštitu ptica, već meštanka, koja je pozvala mene. Ovaj dalekovod prolazi kraj polja Velike Morave i pored paraćinske gradske deponije, a obezbeđuje struju za sela sa leve strane reke. Rode se sad skupljaju u jata i koriste Veliku Moravu kao koridor za selidbu, a na dalekovodne stubove sleću radi odmora. Koriste posebno ove kraj deponije jer tu nalaze hranu - kaže Vugdelija.


PROČITAJTE JOŠ - Rode stigle, deca ih slave


On je najavio da će članovi Udruženja obići i ostale delove trase ovog dalekovoda i stubove, da bi se otkrilo da li ptice stradaju na još nekom mestu. Ovako drastičnog stradanja do sada nije bilo, pa ornitolozi očekuju da EPS zaštiti i izoluje stubove i žice srednjenaponskih dalekovoda.

Leševe ptica prikupilo je i uklonilo paraćinsko Javno-komunalno preduzeće.
PROČITAJTE JOŠ - Zašto stradaju rode i kako im pomoći?