U selu Ram kod Velikog Gradišta za posetioce je nakon radova na obnovi koji su započeti 2013. godine otvorena srednjovekovna Ramska tvrđava. Pošto je reč o utvrđenju koje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512), Turska je izrazila želju da finansira obnovu. Radovi su koštali 1,5 miliona evra i izvodili su se u pet faza, na površini od oko 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula.

Obnova je obuhvatila rekonstrukciju i konzervaciju same tvrđave, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije. Glavni projekat restauracije uradili su turski partneri, dok su domaći zavodi za zaštitu spomenika odredili uslove izvođenja svih zahvata. Obavljena su i arheološka iskopavanja unutar utvrđenja i oko njrga, u kojima su pronađene puške, delovi lakog naoružanja, alat i kineski porcelan i staklo.


PROČITAJTE JOŠ: Grčka: Pronađene grobnice stare više od tri milenijuma

Pronađeni predmeti činiće izložbenu arheološku postavku, koja će biti izložena u zgradi nekadašnje škole, prekoputa karavan-saraja. Ramsku tvrđavu posetioci mogu da razgledaju svakog radnog dana, osim ponedeljkom, u periodu od 10 do 21 sat. Cena pojedinačne karte je 300, a za grupne posete, koje prethodno treba da se najave Turističkoj organizaciji Veliko Gradište, iznosi 200 dinara.


UTVRĐENjE

Ramska tvrđava, jedno od sedam srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji na obalama Dunava, predstavljala je važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. U periodu od 1718. do 1739. godine privremeno je bila u posedu Austrije.


Unutrašnjost tvrđave