Putevima Nikole Tesle prva naučno-turistička ruta na svetu

Tanjug

utorak, 13. 08. 2019. u 19:45

Путевима Николе Тесле прва научно-туристичка рута на свету

Foto P. Milošević / Muzej Nikole Tesle

Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a
Naučno-kulturno-turistička ruta "Putevima Nikole Tesle" ulazi u proces sertifikacije kao prva službena kulturna ruta Saveta Evrope posvećena nekom inovatoru i naučniku.

Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a, prenosi Hina.

S obzirom na to da obuhvata dva kontinenta to je ujedno i prva naučno-kulturno-turistička ruta na svetu.

"Predstavili smo projekat u Bukureštu i očekujemo da postane ne samo prva sertifikovana ruta Saveta Evrope, već i prva UNESKO-ova ruta posvećena nekom inovatoru", rekla je predsednica upravnog odbora Klastera Manuela Graf.

Podsetila je i da je arhiv Nikole Tesle već pod UNESKO-ovom zaštitom kao vredno svetsko nasleđe.

Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD.

Ruta u Hrvatskoj povezuje Senj, kao mesto u kojem je stolovao Teslin otac, Smiljan kao rodno mesto naučnika. Slede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se zahvaljujući lokalnom stanovništvu nalaze tragovi Teslinog detinjstva.

U Zagrebu ruta uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla sa prikazom Teslinog kabineta, zatim hidroelektranu na reci Krki, kao prvu u Evropi koja je proradila na principima Tesline naizmenične struje, te staru hidroelektranu Ozalj kod Karlovca.

U Srbiji ruta obuhvata Muzej Nikole Tesle, kao i Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla video i obišao kad je 1892. godine posetio Beograd. Tu je i Negotin kao rodni grad naučnika Đorđa Stanojevića, pa deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

PROČITAJTE JOŠ -VUKOSAVLjEVIĆ O SVOJATANjU NAŠEG NAUČNIKA: Činjenice, a ne mitovi, govore čiji je Tesla

Na ruti su i Muzej Teslinog omiljenog pesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, te Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslinog savremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

Tesla je 1878/79. živeo i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj evropskih puteva Tesle, a kako je studirao u Grazu i Pragu, ruta obuhvata i ta dva grada.

Slede Budimpešta, Strazbur i Pariz, gde je radio i ostavio traga, i, naravno, na ruti su SAD, gde je proveo veći deo života.

Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz oblasti kulture i turizma, preduzetnike i fakultete iz Evrope i SAD-a, jer bi Tesla, kako se navodi, trebalo da podstiče zajedništvo, toleranciju i uzajamno poštovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milos

14.08.2019. 18:06

samo ako se stavi u kontekst istorije celog Srpskog naroda sa jasnim didaskalijama i ograda ,od kasnijeg genocida hrvatskog naroda vatkana i austrije nad Srpskim narodom ,posle propasti Turske i gubitka vaznosti Srpske vojske na granici prema Evropi.