U UDESU JE IZGUBIO RODITELjE I DOBIO BITKU ZA ŽIVOT: Ceo Balkan igra kolo za malog Vuka

S. BABOVIĆ

13. 08. 2019. u 16:01

У УДЕСУ ЈЕ ИЗГУБИО РОДИТЕЉЕ И ДОБИО БИТКУ ЗА ЖИВОТ: Цео Балкан игра коло за малог Вука

Vuk Ilić

Udruženje "Marko Cara Milanović" 20. avgusta organizuje humanitarnu misiju. Jovana Milenković (25) samo dan nakon porođaja podlegla povredama, na mestu stradao njen suprug i Vukov otac Stefan Ilić (26)

UDRUŽENjE "Marko Cara Milanović" iz Kaonika, kod Kruševca, 20. avgusta organizuje tradicionalnu humanitarnu manifestaciju "Spasimo decu u saobraćaju", a ovaj veliki događaj, na kojem se očekuje više od 5.000 posetilaca, biće posvećen bebi Vuku iz Đunisa, dečaku koji je uspeo da dobije bitku za život uprkos tragediji koja ga je zadesila čim je došao na svet.

Vuk je, kako su "Novosti" već pisale, rođen 10. januara ove godine, na Odeljenju hirurgije u Kruševcu. U teškoj saobraćajnoj nesreći ostao je bez oba roditelja! Mlada porodilja Jovana Milenković (25), samo dan nakon porođaja, podlegla je stravičnim povredama zadobijenim u udesu na putu Kruševac - Kaonik, u kojoj je na licu mesta nastradao njen suprug i Vukov otac Stefan Ilić (26)! Dečak je došao na svet carskim putem, sa znacima loših vitalnih parametara i odmah je reanimiran. Pokazalo se da je jači od povreda, a dobio je ime Vuk, jer je to bila želja njegovog tragično nastradalog oca.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE POGIBIJE STEFANA I JOVANE: Ostao je bez mame i tate, lekari se bore za njegov život i zvaće se - Vuk!

Njihova sudbina potresla je celu Srbiju, a dečkić od svega 3,5 kilograma je kao životno ugrožen prebačen u Klinički centar u Kragujevcu. Posle dvomesečne intenzivne terapije u Centru za neonatologiju, Vuk je izašao iz bolnice i prvi put od rođenja bolničku postelju zamenio krevetićem, kod kuće.

- Čim smo dobili dobre vesti iz Kragujevca, znali smo da ćemo ceo događaj posvetiti malom Vuku - predočava Miroljub Milanović, predsednik udruženja, koje nosi ime po Miroljubovom sinu Marku, nastradalom u udesu sa svega 22 godine. - Na Balkanijadi, koja se održava u okviru manifestaciju "Spasimo decu u saobraćaju", biće postavljena i posebna kutija gde će svi posetioci moći da ostave priloge kako bi se pomoglo mališanu od sedam meseci. Osim toga, trudićemo se da na sve druge načine učinimo srećnijim detinjstvo divnoj Vukovoj porodici, koja je preuzela brigu o njemu.


Jovana Milenković i Stefan Ilić, stradali u nesreći 10. januara /

Foto Privatna arhiva

PROČITAJTE I: "Novosti" mi pomogle da preživim

Pozivu da pomognu bebi Vuku i učestvuju u 5. humanitarnoj manifestaciji "Spasimo decu u saobraćaju", čiji je deo 11. Balkanska folklorijada, odazvala su se kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore, Bugarske, Republike Srpske, Crne Gore, Rumunije i Severne Makedonije, a podrška organizaciji stigla je i od Grada Kruševca, Turističke organizacije, Kulturnog centra, MZ Kaonik, Auto-moto saveza Kruševac. Osim nastupa folklornih društava sa Balkana, koncert će imati i više pevača, među kojima je i Snežana Đurišić.

Neutešna porodica Milenković, koja je ostala bez ćerke, danas je pronašla smisao i razlog da nastavi život. O Vuku nesebično brinu Jovanina rođena sestra Teodora (20), koja je kobnog jutra sa sestrom i zetom bila u "fijatu" koji se sudario sa autobusom. Desna ruka joj je i njen otac, Vukov deda, Saša Milenković, takođe povređen u nesreći. Baka Nadežda, koja je pomagala sinu da podigne dve dobre ćerke, prva nam je ispričala kako bi željno dočekali dete njihove Jovane, bez koje su zauvek ostali.

Sa manifestacije "Spasimo decu u saobraćaju"


MESTO ZA DEČAKA U PRVOM REDU

Svake godine usrećujemo decu u kruševačkom kraju kroz različite akcije, za vreme novogodišnjih praznika, delimo poklone, ali trudimo se i da neformalno pomažemo koliko možemo - kaže nam Miroljub Milanović. - Vukova porodica je prihvatila našu ideju. Prilozi su na dobrovoljnoj bazi, bez ograničenja, a i mi ćemo se pridružiti kao udruženje. Kako je manifestacija dosta posećena, očekujemo i da odziv bude veliki, jer naš narod ima veliko srce. Vuku čuvamo posebno mesto u prvom redu u publici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)