REZULTATI arheološkog istraživanja lokaliteta i rimskog grada Horeum Margi u Ćupriji biće prezentovani na promotivnoj izložbi proširene realnosti ovog antičkog lokaliteta. Posetioci će aktiviranjem aplikacije za mobilne telefone na određenim poljima dobiti zanimljivu animaciju tog dela nekadašnjeg antičkog grada. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva tehnološkog razvoja, kulturno nasleđe grada na Moravi, odnosno svi eksponati, dokumenti i zbirke, biće digitalizovani do kraja godine.

Drugi segment projekta biće aktivacija aplikacije na lokalitetu severoistočne kule, koja će omogućiti rekonstrukciju izgleda kule u to vreme, saznaju "Novosti" od direktora Muzeja "Horeum Margi Ravno" u Ćupriji Novaka Novakovića.

- Sve dosadašnje rezultate pretočili smo u virtuelnu prezentaciju. Doduše, iskopali smo 0,5 odsto samog grada, ali svi rimski gradovi građeni su na sličan način, pa je ovo idealna rekonstrukcija rimskog grada i mogućeg izgleda naselja Horeum Margi u rimsko doba - kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu Marko Grković.

On dodaje da će posetioci na moderan način, osim ostataka pronađenih tokom arheoloških iskopavanja, moći da vide i izgled tih kuća i objekata koji su nekada krasili ovo mesto. Muzej je već uradio 3D animaciju mogućeg izgleda grada.

Pročitajte još: Rimski grad otvara vrata

- Horeum Margi je bitan zbog toga što je imao jednu od najznačajnijih luka, koja, doduše, još uvek nije otkrivena, ali će možda biti jedina otkrivena luka u Evropi. U rimsko vreme je prevoz robe brodovima bio dvanaest puta jeftiniji, tako da je ova luka, slobodno možemo reći, tada bila centar života - zaključuje Grković.

On dodaje da je Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji već nekoliko godina vrši arheološka iskopavanja, dobio novac od Ministarstva kulture i Opštine Ćuprija, pa će radovi ove godine biti nastavljeni na parceli muzeja.