Osmeh za mistere lapsusa

Zoran Nikolić

11. 08. 2019. u 15:10

Осмех за мистере лапсуса

Arhiva "Novosti", Dušan Petričić

Kako su se čitaoci našeg lista i "TV novosti" smejali pre četiri decenije. Nikitović: "Bokser Tadija Kačar stariji od mlađeg brata". Kamenko Katić: "sutra će biti toplije, jer stiže pogoršanje"

DECENIJAMA je list "TV novosti" bio prepoznatljiv po posebnoj akciji koja je okupljala sve radoznale gledaoce TV programa. Svi su "jurili" "najsočniju" TV grešku, zbog stalne rubrike "Mister lapsus".

Praveći distancu od četiri decenije u odnosu na današnji dan, kročili smo među stranice "Novosti" objavljene 1979. godine. Svi listovi naše kuće su delili oduševljenje čitalaca i pomnih gledalaca TV programa koji su marljivo pravili "zasede" ispred televizijskih ekrana i vrebali greške voditelja i njihovih gostiju. Najviše takvih, duhovitih omaški pravili su sportski komentatori, ali ni drugi nisu mnogo zaostajali.

Hrvatski komentator Božo Sušec primetio je: "To je skladan par. On i njegov konj." Njegov kolega Vladimir Anzulović zaključio je kako se prvenstva dobijaju samo ako se gube bodovi, a potom je govorio i o tome kako je pala petarda iz gledališta: "Nije ništa, samo je Delibašić pogođen."

Sa druge, beogradske strane, nisu ostajali dužni. Milojko Pantić je komentarisao kako smo dobili svetskog rekordera u boksu, a Mića Orlović se proslavio komentarom sa izložbe pasa: "Čuli ste ove pseće pozdrave, a evo, i ja vas pozdravljam." Najavljujući vremensku prognozu, Kamenko Katić je nagovestio kako će "sutra biti toplije, jer nam stiže pogoršanje iz Sredozemlja". U jednom "lirskom naletu", Vladimir Levak je pomenuo "sve one lepe stvari kao što su lomovi nogu", a Jovo Dimitrijević je objasnio kako je "Krivokapić uspeo da oduševi gledaoce, među kojima je bilo dosta naših napadača".

Nezaboravni Dragan Nikitović je "pristrasno" komentarisao boks-meč, tokom čijeg prenosa je rekao da se sve dobro završilo, a Vujković je izleteo kroz konopce. Nedugo zatim izveo je još jedan sjajan zaključak: "Tadija Kačar je stariji od mlađeg brata."

Pročitajte još: POZNATI KOMENTATOR: Nema romantike, igra se turbo hokej

Misleći na aktere jednog događaja, voditelj Slavko Šajtinac je rekao kako je "upućen poziv glavnim panterima". Komentarišući događaje sa primorja, Dobroslav Silobrčić je zaključio: "Ovde u Puli, noći dugo traju, naime sve do jutra."

Duško Oljača je tokom jednog kviza rekao: "Molim žiri da odgovor nije tačan." U sličnom stilu Borivoje Popović zaključuje da se "bliži kraj prekidu našeg programa", a Petar Lazović tvrdi kako su "brojevi ispisani sitnim slovima".

Rezimirajući proteklu godinu, novinari su te, 1979. godine prvu nagradu dodelili voditeljki Kosari Balabanović. Njen zaključak i danas rado koriste mnogi boemi: "Kafane ne mogu da budu biblioteke, ali mogu da pruže više."

Najzad, kraj priče biće u stilu legendarnog sportskog voditelja Marka Markovića: "Nema više vremena da se završi utakmica!"

Kamenko Katić - Arhiva "Novosti", Ranko Guzina


POČASNI I DOŽIVOTNI

Voditelji koji su bili neprikosnoveni u ovim, šarmantnim greškama dobili su titule "doživotnih i počasnih" mis i mister lapsusa. Bili su to jugoslovenski voditelji Milka Babović i Mladen Delić. Prenoseći umetničko klizanje, Milka Babović je rekla: "... i izvešće nam nešto, što u stvari nećemo videti." Delić se proslavio zapažanjem: "Logično je da su oni koji dolaze lošiji od boljih." Ovaj drugi je proglašen lapsusom 1978. godine.

POČETAK

Ova neobična novinska rubrika počela je da izlazi 1970. godine. Dugo je bila kultna u okviru "TV novosti" i okupljala je svake godine milione pažljivih čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PG-CG

11.08.2019. 15:20

Vladimir Anzulović:"Da li je to kraj aut-linije leži Betega? Je, je Betega!".

PG-CG

11.08.2019. 15:33

Još jedan biser "Ludog Milojka" (Pantića)... Vodeći "Olimpijsku hroniku", trebalo je da pročita neke rezultate, ali nije uspio, jer mu je bio oslabio vid... I tu se snašao, priznavši:"Poštovani gledaoci, izvinjavam se, ubuduće ću morati da koristim naočare za vid"...