SUNCE se već beše odavno promolilo iznad jeličkih brda kada su trubač Marko Trnavac i momci iz orkestra još svirali na uvce najupornijim, najizdržljivijim gostima u "Broćića avliji", a svirku su započeli još prethodne noći. Skoro je bilo podne kada su saboraši naručili poslednju pesmu, pa su trubači od umora popadali s nogu, pa neki i polegali, i to na krov, na slamu... da ih niko ne vidi i ne čuje...

Lenka Luković (22), studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu, sa bokalom vode prilazila je svakom od njih, iz ruke ih pojila vodom.

- Lenka je kao trubačka Kosovka Devojka. Ujutru, posle svirke, ne možemo da dođemo ni do daha, a usne trnu, ne osećamo ih. Lenka brine o nama, pa kada se malo okrepimo i snagu povratimo, Jovo nanovo. Opet kreće svirka, opet gučko ludilo, od jutra do sledeće zore - rekao nam je Trnavac, prošlogodišnji dobitnik "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti".

Na ove scene već su navikli stalni saboraši, ali stranci ne mogu čudom da se načude. Ne mogu da veruju da u jednom restoranu istovremeno svira osam orkestara - Dejana Lazarevića, Batice Lazarevića, Vladimira Ivanovića, Siniše Stankovića, Saše Krstića, Marka Trnavca, Dragana Pavlovića, Marija Pavlovića. Moskovljanka Sofija došla je u Guču sa Arturom iz Sibira. Prvi put je ovde. Tek je prošetala gučkim ulicama, a odmah beše oduševljena saborskom atmosferom.

- Presrećna sam. Iz svakog kutka ovog gradića izbija neka čudna emocija, koja te tera na slobodu, na radost. Ljudi su ovde ljubazni, nasmejani. U Guči se na sve zaboravi. Trube te teraju da se prepustiš toj čudnoj melodiji i onda te Guča grli i ljubi - kazala nam je Sofija, koja nije skidala osmeh sa lica.

Dragačevsku rakiju probao je juče prvi put Holanđanin Fransoa, terao je i svoju devojku Mariju iz Francuske da i ona "nategne" iz šulića. Ona se prvo nećkala, pa onda se na prvi gutljaj stresla, na drugi nam se žalila da je "peče u stomaku", a posle trećeg bila je na stolu pod jednom od gučkih ugostiteljskih šatri.

- Volim ovu vašu muziku. Volim Srbiju, sve vas volim - vikala je iz sveg glasa Marija, ljubeći znojava lica trubača.

Zaigrao i Gvozden Nikolić, "Glas zapadne Srbije"

Trubački as Boban Marković decenijama je posmatrao Guču, izbliza, takoreći bio je sve vreme deo nje. I sam kaže da je ova dragačevska varošica bila i ostala "trubačka institucija".

- Ona je moj život, njoj i trubi dugujem sve. I moram vam reći da ja nikada neću prestati da sviram. Naprotiv, što sam stariji, sve bolje sviram. Nikada nisam bio bolji nego sada, a tako će biti i sutra - poručio nam je Marković, zbog čije su svirke u Guču došle stotine stranaca.

PROČITAJTE JOŠ - Japanke obožavaju pirotske opanke

Pored trubača, i pevači vole da gostuju pod šatrama ugostitelja. "Goci bend" i Era Ojdanić imaju svoju saborašku publiku.

- I ja volim trubu. Posebno Stojana Krstića. Evo, gledajte kako ja uživam - zaigrao je Era na ulici, izvadio štos para i počeo da ih prosipa po ulici dok mu je na uvce svirala Stojanova truba...

Danas na glavnoj bini u crkvenoj porti snage će odmeriti najboljih 16 orkestara iz Srbije. Juče smo ih pitali ima li treme, čemu se nadaju...

- Kako nema treme, kad stanem na binu, ne znam ni gde sam. Usta mi se osuše, pa to je neverovatno... Ali uvek odsviramo kako treba. Tako ćemo i ovoga puta, pa šta nam Bog da - kazao nam je Maro Gligorijević, vrsni trubač iz Duba kod Bajine Bašte.

U BORBI ZA "ZLATNU" 16 TRUBAČA

NA finalnom takmičenju 59. Dragačevskog sabora trubača večeras, na glavnoj pozornici u crkvenoj porti, učestvovaće: Stefan Mladenović (Vranje), Igor Mitrić (Sirogojno), Dragan Ametović (Niš), orkestar "Timočki veseljaci" (Knjaževac), Bojan Krstić (Vladičin Han), Radič Slavković (Rti), Vladimir Ivanović (Zagužanje), Elvis Bajramović (Bojnik), Saša Pavlović (Pirot), Bojan Ristić (Vladičin Han), Marko Gligorijević (Bajina Bašta), Danijel Kostić (Novi Sad), Marko Trnavac (Mršelji), Siniša Stanković (Zagužanje), Ivan Jovanović (Užice) i Beogradski trubački orkestar (Beograd).

Posle proglašenja pobednika, predviđen je koncert Dejana Petrovića i "Big benda".

PIONIRI I OMLADINCI

U Guči je već održano jedno takmičenje - pionirskih i omladinskih orkestara. U kategoriji pionira najbolji orkestar je orkestar Maje Ilić iz Požege, dok je za najboljeg trubača proglašen Aleksandar Ristić iz Vladičinog Hana. U kategoriji omladinaca najbolji je Nikola Krstić iz Zagužanja, a prvi orkestar je orkestar Miroslava Đunisijevića iz Arilja.