OČI U OČI SA NEMANI: Sablasna praistorijska ajkula jezivog pogleda prepala naučnike (VIDEO)

Novosti Online

ponedeljak, 05. 08. 2019. u 22:28

ОЧИ У ОЧИ СА НЕМАНИ: Сабласна праисторијска ајкула језивог погледа препала научнике (ВИДЕО)

Foto: Youtube screenshot OceanX

Zastrašujuća grabljivica duga više od šest metara je izletela iz peska, zamaglivši pogled, i počela da se vrti oko duplo manje podmornice

NAUČNICI misije “OceanX“, koja se bavi istraživanjem morskih dubina uznemirili su prastaru džinovsku vrstu ajkule na okeanskom dnu, na 800 metara dubine blizu Bahama.

Pročitajte još: "OSVETA" AJKULE: Ugrizla ribara koji ju je ulovio (VIDEO)

Zastrašujuća grabljivica duga više od šest metara je izletela iz peska, zamaglivši pogled, i počela da se vrti oko duplo manje podmornice. Na snimku se vidi kako nosom gura staklo dok velikim očima proučava potencijalno ukusne uljeze. U pozadini se može čuti jedan od istraživača kako uzvikuje “koliko je samo široka”. Posle minuta radoznalosti i ispitivanja nepoznate skalamerije ogromna riba nestaje u oblaku mulja.


Pročitajte još: Pronađena nova vrsta - džepna ajkula


Malo se zna o ovoj praistorijskoj vrsti (Hexanchus griseus), ali su naučnici ovom misijom načinili veliki pomak. Naime uspeli su da prikače lokator, ne ovoj jedinki sa snimka, već jednom mužjaku par dana kasnije.

Tim naučnika dobio je herojski doček i čestitke na istorijskom poduhvatu.

- Sada kada smo utvrdili da ovaj metod radi na vrsti Hexanchus griseus možemo da otključamo svet levijatana iz morskih dubina i otkrijemo bitne stvari o njihovom kretanju i ponašanju – saopšteno je iz Ocean X-a.

(mirror.co.uk)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije