Briga o cveću baš uživanje

Bogoljub Grujić

28. 07. 2019. u 20:15

Брига о цвећу баш уживање

Dragan Šijan u svom vrtu / Foto: A. A.

Dragan Šijan u Žitištu podigao jedinstven cvetni vrt i mini zoološki vrt

BOGAT čovek je onaj koji svoje emocije usmeri putanjama koje prijaju srcu i duši, a Dragan Šijan, iz Žitišta kod Zrenjanina, za sebe kaže da je najbogatiji, jer je ljubav iz rane mladosti prema cveću ostvario podizanjem sopstvenog cvetnog vrta, u kojem uzgaja više od 400 vrsta ukrasnih biljaka, cvetnih porodica iz nekoliko desetina zemalja.

Strastveni ljubitelj botanike, bavi se i reprodukcijom cvetnih vrsta koje poseduje, kao i samostalnom proizvodnjom humusa, potrebnog za đubrenje sadnica. Zahvaljujući svakodnevnom angažovanju, njegov vrt je živopisan tokom cele godine, ali je najlepši u maju, kada je cvetanje intenzivno i kada prevlada šarenilo boja.

Pročitajte još: BAJKOVITA DVORIŠTA: Na skriveno te vodim mesto


- Briga oko bilja za mene nije obaveza nego zadovoljstvo i uživanje - kaže Dragan Šijan, naročito ponosan na sopstveno jezero u kojem uzgaja razne vrste riba, a koje je okruženo ukrasnim biljem.

Životinje su poseban segment zoološke oaze u Žitištu. U svom vrtu Šijan poseduje paunove, fazane, feniks ukrasne kokice, vijetnamsko prase, razne vrste ptica, papagaje, zebe, golubove, kao i voćnjak sa više desetina različitog voća, specifičnog za područje Banata i ravnice.


- Ostvarivanje ideje da imam svoj vrt počeo sam uzgajanjem ruža i saksijskog bilja, a sada uživam u lepoti preko 400 vrsta raznih biljaka i ukrasnog cveća. Ali, za mene je i dalje najlepši cvetak u vrtu moja supruga Jadranka, koja mi svesrdno pomaže i zajedno sa mnom uživa u ovoj lepoti, koju smo sami stvorili - kaže Dragan Šijan, i napominje da je njegov vrt otvoren za sve posetioce i ljubitelje prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije